Doe mij een lol, kook eens met knol!!

Wat kun je maken met knollen en wortels

Knollen en wortels zijn er in allerlei soorten en ze zijn hartstikke gezond.

Culinair gezien komen ze steeds vaker op de kaart want als je een slimme creatieve chef bent
maak je van knol en wortels allerlei smakelijke variaties.
We kunnen met knollen ook prachtige vleesvervangende gerechten maken.
Qua smaak dan, niet qua eiwitten.

Ik ga het hebben over een aantal knollen en wortels waar ik graag mee werk.
Er zijn nog veel meer soorten, maar ik wil jullie niet overladen met informatie.
Ik heb ook een paar mooie recepten waar je je gezin mee kunt verrassen.

Wortels en knollen behoren tot de groenten, ze groeien onder de grond.
De grondsoort heeft invloed op grootte en smaak,
dus als je ze zelf eens wil kweken in je achtertuin zul je snel merken of je grote knollen krijgt of juist kleine.
Het is in ieder geval leuk om eens jonge plantjes te kopen van biet en/of wortel,
en heb je groene vingers koop dan wat zaad.
Kun je eraan komen dan koop je liefst biologisch.

Het leuke is dat er boven de grond een plantje staat, het loof van de knol of wortel.
De echte verrassing zit onderin.

**Ik had als klein kind een tuintje.
Mijn moeder had in onze tuin een plek waar ze de was op hing,
en daar waar de waspalen in de grond stonden, mocht ik mijn tuintje houden.

Ik kreeg van onze buurman wortelplantjes en een dikke uitgeschoten aardappel van mijn moeder, 
deze werd de basis van het “aardappelveldje”.
Wat ik nu zo spannend vond was het feit, dat ik boven de grond wel loof zag groeien,
maar wat er in de grond gebeurde dat zag ik niet,
hoe goed groeiden nou die aardappelen?

Ik had dé oplossing,
regelmatig even uitgraven,

kijken hoe goed ze gegroeid waren en weer terugstoppen!

Je snapt dat dit niet werkte en mijn wortelstamppotje,
gemaakt door mam,
heel erg kleine aardappeltjes en worteltjes bevatte!

Eigenlijk zouden alle kleine kinderen een stukje tuin moeten hebben om te experimenteren
en de oogst daarna lekker op te eten.

Ik begin met de radijsachtigen.

Beetje peperig van smaak, je moet ervan houden,
lekker als rauwkost maar ook heerlijk in een gegaarde variant,
geroosterd in de oven.
De radijsachtigen zijn goed voor lever en spijsvertering.
Mijn moeder zei al dat radijs goed was voor de gal, nou ze had gelijk.
(op deze foto met venkelzaad en olijfolie gegaard in de oven op 175 graden)

De raapachtigen

Ik vind ze zalig, licht bittertje en ook licht zoet, er zijn diverse varianten.

De knolraap, de koolraap en de meiraap zijn de bekendste.
ook al zijn ze niet allemaal familie van elkaar, (koolraap is een koolsoort),
hun smaak is vergelijkbaar.

Ik ontdekte de meiraap tijdens een cursus in België.
Ik werkte hier nooit mee maar wat is dit een interessant knolletje.
Sindsdien werk ik er heel vaak mee.

Het loof van de meiraap schijnt heel erg gezond te zijn maar jammergenoeg zit dit er nooit bij.
Ik zou het wel eens willen proeven en daarom ga ik ze zelf planten.
Meiraapjes zijn een bron van vit K en werken kankerwerend.
Maar bovenalles zijn ze heerlijk!

Bietjes

Bieten zijn fabuleuze knolletjes met een zacht zoete, zacht bittere maar steeds terugkerende aardse smaak.

Bietjes zijn heel erg gezond en heel goed dus om vaker te eten.
Ze werken ontstekingsremmend en zijn een bron van ijzer.

Je kunt veel met bieten, uitpersen, grillen, koken, raspen, poffen,
dus allerlei mogelijkheden om deze eenvoudige groente te verwerken.
(maak eens een rauwkostje van geraspte rode biet, heerlijk!)

Wortels

Wortels zijn ook zeer gezond,

1 wortel a day keeps de dokter away, of was dit nou iets anders…..
Wortels ondersteunen je lever en zijn een bron van antioxidanten.

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg uit je systeem die ontstaan door het verbrandingsproces in je lichaam.
En zoals je misschien weet zorgen vrije  radicalen voor veroudering.

50++ dus eet meer wortels.

Pastinaak en peterseliewortel

Deze twee witte wortels kun je moeilijk van elkaar onderscheiden.
Ze behoorden 10 jaar geleden tot de vergeten groenten, nu echt onzin als daar nog iemand over rept.
Ze zijn populairder dan menig andere groente.
Pastinaak is een witte smaakvolle zoete wortel die, voordat de aardappel naar ons land kwam,
als basisvoedsel diende voor de gewone man.
Dus pastinaak hoort meer bij onze geschiedenis dan de aardappel doet vermoeden.
De peterseliewortel is iets minder bekend maar  het is een zeer smaakvolle kruidige wortel.

Gerelateerde afbeelding

Beide wortels hebben bijna  identieke uiterlijke kenmerken echter hun smaak is totaal verschillend.
Op de foto zie je een peterseliewortel ,
de pastinaak heeft zijn loof meer in een kuiltje terwijl het loof van de peterseliewortel meer naar buiten groeit.
De pastinaak is ontstekingsremmend en de peterseliewortel is vooral goed voor je darmen.

Knolselderij

Een van mijn favorieten is de knolselderij, een ongelooflijk ondergewaardeerde groente.
Was hij vroeger alleen als smaakmaker te vinden in de keuken,
tegenwoordig is hij bijna een alleskunner.
Ik heb er menigeen mee verrast!
Laatst was ik in de keuken van Rijks in Amsterdam, en daar hingen ze aan het spit, te grillen,
geweldig toch!

Ze zijn een bron van calcium en vit C, vit K en zijn goed voor hart en vaten,
en heel goed voor je nieren, ze ondersteunen het uitscheidingsvermogen van afvalstoffen.
Het leuke aan een knolselderij is dat zijn loof ook heel erg bekend is,
selderijstengels om in sauzen en soepen te verwerken,
en bij een oudere knol worden deze stengels bleekselderij, ook mooi om mee te werken.
De knol is heel mild van smaak, de stengels best sterk en de bleekselderij weer heel erg mild,
maar je herkent aan hun smaakprofiel dat ze van dezelfde plant afkomstig zijn.

Ik hoop dat ik je na het lezen van dit artikeltje enthousiast heb gemaakt om eens vaker met knollen of wortels te gaan koken!
Een paar receptjes.

 

Rode bieten risotto

 

Ingrediënten voor 4 personen

2 eetl. olijfolie om te bakken
2 sjalotjes, fijngesnipperd
300 gram risottorijst
50 ml pinot grigio rose of droge witte wijn
900 ml kippenbouillon (deze gaat wel of niet helemaal op afhankelijk van de rijst)
50 gram roomboter
1 liter bietensap
40 gram krenten
2 eetl. aceto balsamico
40 ml PX sherry
40 gram appel, Granny Smith, fijngesneden in brunoise, besprenkelt met citroensap
citroensap
Parmezaanse kaas naar smaak
4 eetlepels crème fraîche
evt.groene kruiden, cress, bloemetjes
evt. pijnboompitten, licht geroosterd
evt. 1 bakje frambozen

Bereidingswijze:

Roer in een kommetje de sherry en de balsamico doorelkaar,
voeg de krenten toe en laat zo lang mogelijk wellen.
Breng de bouillon aan de kook en verwarm ondertussen olijfolie in een grote koekenpan.
Bak de sjalotjes glazig, voeg de rijst toe en wanneer deze glanzend en doorschijnend is blus af met de wijn.
Laat absorberen en ga nu aan de slag met de bouillon,
voeg steeds kleine hoeveelheden toe en laat dit volledig opnemen.

**Breng ondertussen het bietensap aan de kook en laat dit tot stroopdikte inkoken.

Maak de crème fraîche op smaak met peper en zout.
Doe de crème fraîche in een klein spuitzakje leg hem in de koeling.

Nadat de krenten voldoende zijn geweld laat ze uitlekken in een zeef en voeg de appel toe.**

Blijf roeren totdat de rijst beetgaar is(ongeveer 20-25 minuten),
voeg nu de bietensiroop toe zodat de rijst het sap opneemt.
De risotto proeven op gaarheid, op smaak maken met peper en evt. zout.

De roomboter eronder laten smelten, de risotto moet lopend zijn,
is hij dit niet dan voeg nog wat bouillon toe.
Voeg het krenten-appelmengsel toe.

Geef deze risotto met wat toefjes crème fraîche, rasp er Parmezaanse kaas naar smaak over,
hak evt. verse kruiden zoals platte peterselie voor eronder.
Met verse frambozen is dit ook heerlijk.

Je kunt dit als hoofdgerecht of bijgerecht maken bij wild, reerug is hier voortreffelijk bij.

Knolselderijpuree

Ingrediënten:

1 grote knolselderij
olijfolie
zout uit de molen

volle melk
peper uit de molen
roomboter
slagroom

Zet je oven op 185 graden.
Schil de knol met een hoefijzervormige dunschiller,
heb je die niet schaf hem een keer aan,doe het dan met een groot koksmes.

Maak schijven van 3 cm dik, snijd hier weer dikke repen van 3 cm van en maak dan gelijke blokken van 5 cm.
Kijk niet te nauw het is geen wiskunde maar koken, zaak is dat je ongeveer gelijke delen hebt.
Sprenkel wat olijfolie over de knolstukjes en meng met de hand.

Het moet niet te vet zijn maar de stukjes moeten ingesmeerd zijn net als je huid in de zon!

Draai wat zout over het geheel.
Doe in een ovenschotel en verspreid de blokjes zodat ze zoveel mogelijk warmte kunnen vangen in de oven.
Gaar ze totdat ze licht karamelliseren en je met de punt van een schilmesje makkelijk in een blokje snijdt.***

Doe de stukjes in en steelpannetje,
voeg hier 50/50 slagroom en melk aan toe zodat de blokjes net onder staan,
breng aan de kook en laat even nagaren.

Giet de blokjes af maar bewaar de roommelk.
Doe de stukjes in een maatbeker om met een staafmixer fijn te maken,

Voeg de roommelk toe totdat er een puree ontstaat,
druk deze massa door een bolzeef zodat kleine stukjes achterblijven in de zeef.
Maak op smaak met peper en zout en een klontje boter.

***Wil je geen crème smul dan van de in de oven gegaarde blokjes,
heerlijk met een beetje zout uit de molen.

Zoete groenten uit de oven(inspiratie Vegucation cursus Hasselt)

Ingrediënten:

§1 kg aan zoete groenten (zoete aardappel, pastinaak, winterwortel, pompoen, spruitjes?
§2 rode uien
§50 gram kappertjes
§150 ml olijfolie
§2 takjes tijm
§chiazaad
§zonnebloempitten
vers citroensap van 3 citroenen
evenveel honing/agavesiroop (als citroensap 30 ml is dan ook 30 ml van een van de twee)
1 tl mosterd
peper
zout

bereidingswijze:

Zet de oven op 180 graden en maak gelijke delen van de groenten, bijv. dikke frieten
Snijd de ui in 6 delen.
Meng alle ingrediënten met een § onderelkaar en voeg de olijfolie toe als plakmiddel.
Gaar 40 minuten in de oven, schep af en toe de groenten om.
Maak een dressing van het citroensap, siroop en mosterd.
Als de schotel uit de oven komt en de groenten gaar zijn lepel dan naar smaak dressing over de groenten.

een variant met granaatappelpitjes en appelkappers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Doe mij een lol, kook eens met knol!!

  1. Monique, heerlijk hoe je schrijft, je krijgt er echt zin in.
    Gisteren de spinaziegnocchi gemaakt! Heerlijk!
    Zelfs voor mij was het te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.