Frank’s geitenfarm

Frank en Anita runnen samen een geitenfarm

Op een zaterdagochtend in augustus rijd ik naar Heythuysen,
ik heb daar afgesproken met Anita en Frank van Frank’s Farm.

Ik lees nooit van tevoren het hele verhaal van het bedrijf, ik denk persoonlijk dat dit niet goed is en de spontaniteit van een interview in de weg staat.
Ik weet in ieder geval dat ze goed met hun dieren omgaan en verwacht een klein bedrijf.

 

DSCN0541

Alles ziet er vreedzaam uit, een vriendelijke hond komt vrolijk op me afrennen en duwt haar bruine koppie tegen me aan.
Op de vraag:” waar is je vrouwtje?” rent ze weg in de richting van het huis.
Een jonge knappe meid verwelkomt me, het is Anita, we lopen samen naar het woonhuis waar ik een heerlijke kop thee krijg.
Ik leg uit waarvoor ik kom en maak kennis met Frank,
hij heeft het druk maar maakt even tijd voor me,
Anita zal later het verhaal doen, eerst naar de geiten.

DSCN0524

Wanneer ik met het stel tussen de geiten loop weet ik genoeg,
deze twee jongelui houden van hun dieren en de dieren van hun, ze hebben er 3000,verdeeld over twee stallen. maar het lijken er maar 300.

Zoveel plek, zoveel rust met 1 ontevreden mekkeraar,
die al voor de zoveelste keer denkt dat ze brokjes krijgt, helaas straks weer.

We maken wat foto’s en ik ga met Anita naar haar winkeltje,
Frank’s Farm Favorites een bezoek waard!

 

Wie zijn jullie en hoe heet jullie bedrijf?

Frank’s Farm, melkgeitenhouderij in Heythuysen

Leeftijd: Frank is 32 jaar en Anita is 26 jaar

Beroep: Frank is meer dan fulltime geitenhouder en Anita is 4 dagen dierenarts en 3 dagen geitenhoudster

 

Vertel hoe je ertoe gekomen bent om een geitenfarm te beginnen?

Frank wist als klein kereltje al dat hij boer wilde worden.
Hij interesseerde zich erg voor de natuur, buiten spelen en met de natuur bezig zijn, zoals spelen met beestjes en bloemen, dat zat er al heel jong in.

Frank heeft echter geen agrarische achtergrond,
hij komt midden uit het dorp.
Hij maakte kennis met het boerenleven bij Gert, een koeienboer, waar hij tijdens de middelbare school altijd heeft gewerkt.

Toen Frank 17 jaar was verkocht Gert zijn bedrijf zodat het natuurgebied, waarin dit lag, uitgebreid kon worden.
Frank ging daarna bij een geitenfarm in Nederweert werken en kwam erachter dat hij heel veel liefde voelde voor de geiten.

Nadat Frank zijn MBO had afgerond is hij bedrijfsleider geworden op deze geitenfarm.
Hij heeft daar een aantal jaren met veel plezier gewerkt.

Toch begon het een beetje te kriebelen om een eigen bedrijf te beginnen,
omdat hij nog contact had met Gert de koeienboer ging hij met hem aan de tafel zitten voor advies.
Even een paar miljoen lenen om een paar duizend geiten te kunnen gaan melken, tja dat gaat niet zo 1,2,3.

Gert zat met andere plannen, een herinvestering met het geld dat hij had gekregen voor zijn bedrijf,
maar dat kwam maar niet echt van de grond.

Hij voelde zich nog te jong om helemaal niets meer te doen en hij vond het gewoon een leuke uitdaging de jonge Frank op weg te helpen.
Zo zijn Gert en Frank uiteindelijk samen het bedrijf gestart.
Door een leeftijdsverschil van 30 jaar is er een soort vader-zoon-relatie ontstaan.
Het doel is dat Frank het bedrijf zelfstandig verder zet als Gert met pensioen gaat.

 

De start van rondleidingen, het ontwikkelen van producten en het presenteren hiervan op evenementen is pas 3 jaar later ontstaan.
Het winkeltje ‘Frank’s farm Favorites’ is er pas sinds 2015.
Al deze dingen zijn meer Anita haar ding.
Waarbij Frank met veel plezier brainstormt over nieuwe ideeën en uithelpt als het druk is.

DSCN0534

 

Waardoor is de passie voor geiten ontstaan?

Geiten zijn gewoon prachtige dieren.
Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en brutaal.
Dat maakt dat je er al snel een liefde voor ontwikkeld.
Frank heeft er ook echt gevoel voor.

Als voorbeeld: wanneer er een geit aan de bevalling begonnen is, Frank ziet dan aan het gedrag van de geit of het lammetje goed ligt of niet,
een ander wacht af hij weet dat het niet gaat lukken en er dus geholpen moet worden.
Daarnaast is Frank ook echt een ondernemer, die samen met zijn geiten en personeel vooruitgang wil boeken.

Anita (kijkt heel lief ) zegt dat ze Frank op zijn mooist vindt als hij gelukzalig naar zijn dieren kijkt,
hij kan zo van ze genieten hij begint dan helemaal te stralen!

Anita heeft zowel een passie voor geiten als voor varkens.
Ik ben opgegroeid op een varkensbedrijf en ik wist al vanaf een jaar of 11 dat ik dierenarts wilde worden.
Tot die tijd was ik niet zo heel sterk op school.
Toen een dierenarts haar vertelde dat je om dierenarts te worden eerst atheneum en daarna universiteit moet doen wilde ze dit zo graag.
Het is haar gelukt!
Als je weet waar je het voor doet, en je wilt het echt, dan kun je het ook!
Daarnaast vindt ze het erg leuk om anderen te helpen hun doel te bereiken.
Ze hoopt dit te kunnen combineren met de liefde voor dieren in het vak als dierenarts.

 

Hoeveel dieren hebben jullie?

We hebben 3000 melkgeiten en 1200 opfoklammeren (jonge geiten die nog geen melk geven maar in de toekomst melkgeit zullen worden).
Ook hebben we bijna 100 fokbokken, om de geiten te kunnen dekken.
Een geit moet namelijk een lammetje krijgen voor ze melk gaat geven, logisch eigenlijk.

3x per jaar worden er op Frank’s farm lammetjes geboren, gespreid over het jaar in plaats van alles in één keer.
Daarmee kunnen we zowel het werk als de melkproductie spreiden,
dat is heel belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf én het werkplezier.
Al die lammetjes, we vinden het prachtig, maar het is soms ook best wel zwaar omdat je er zoveel voor moet doen.

Ook hebben we 3x per jaar ruim 300 bokjes die we niet kunnen houden voor de fokkerij.
Alleen de beste bokken worden fokbokken.
De andere bokken hebben als bestemming; een heerlijk stukje vlees.

 

DSCN0539

 

Welk ras hebben jullie en zitten er verschillen tussen rassen t.a.v. vlees/melk?

Ja, wij hebben echte melkgeiten, geen vleesgeiten.
Wij houden onze geiten voor de melk, geiten die veel vlees hebben produceren minder goed melk.

We hebben 4 rassen,

De Nederlandse witte melkgeit,
de Franse Saanengeit, de Britse Alpine en de Franse Alpine.

We combineren de rassen omdat de nakomelingen van een kruising vaak sterker zijn dan wanneer ze van 1 ras zouden zijn.

 

Welke vleesproducten kunnen van geitenvlees gemaakt worden en zijn alle delen eetbaar?

We verwerken het hele dier,
gebruiken de schouders en de bouten als geheel en de rest wordt verwerkt voor bitterballen en kroketten.

Chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo maakt deze bitterballen en kroketten voor ons.
Je kunt allerlei vleesproducten van geitenvlees maken.
De originele Indonesische saté kambing is bijvoorbeeld van geitenvlees gemaakt.
Zelf vind ik een lekkere Hollandse stoofpot altijd erg geslaagd.
Ook goulash is lekker van geitenvlees.
Gewoon met peper en zout is ook al erg lekker.

 

Waar komt de typische smaak vandaan en is er een verschil tussen geit en bok?

Elk vlees heeft zijn eigen typische smaak, zoals rund, schaap en wild.
Er is wel een verschil tussen volwassen geiten en bokken, bokken vind ik niet zo lekker.
Maar de jonge bokjes, zoals wij ze hebben, zijn juist heel mild en zacht van smaak.”

De typische smaak van geitenmelk kan wel misschien veroorzaakt worden door caprylzuur- en caprinezuurgehalte welke in hogere mate aanwezig is dan bij koeienmelk.
Dit zijn overigens middellange ketenvetzuren die een positief effect hebben op het cholesterol in ons bloed.

 

Welke producten worden van de melk gemaakt?

Geitenmelk wordt heel weinig puur verkocht, zoals bij koemelk.
De meeste geitenmelk wordt verwerkt tot kaas.
Zelf hebben we jong belegen kaas, met fenegriek of brandnetel en oude kaas.
Ook hebben we een likeurtje ontwikkeld, Violatta, van onze eigen geitenmelk met Limburgs blauwe bessensap.
We maken beiden echter niet zelf.
We zoeken de samenwerking op met mensen die het maken van bijv. kaas of bitterballen beheersen.
Een collega uit Oostenrijk maakt er zeep en gezichtscrème van.

 

Waarom is geitenmelk en de producten ervan gezonder voor de mens?

De verteerbaarheid van de producten is beter voor de mens in vergelijking met koemelk.
De samenstelling ligt dichter bij de menselijke melk.
Daardoor kunnen sommige mensen die allergisch zijn voor koemelk onze geitenmelk wel verdragen.
De vetbolletjes zijn veel kleiner en het zijn andere vetzuren, deze blijven beter gemengd in de melk.
Daardoor is de melk veel romiger.
Het andere vet in combinatie met meer vitamine B3 beïnvloed de aanmaak en het transport van cholesterol.

Geitenmelk kan ook een positief effect hebben op het immuunsysteem doordat het meer oligosacchariden bevat.
Geitenkaas en melk is erg wit dit komt omdat er geen carrageen in zit zoals bij koemelk.
Er lopen nog vele onderzoeken over wat het effect van geitenmelk vs. koemelk op onze gezondheid is.

DSCN0545

 

Sustainability en awareness, in hoeverre zijn jullie bekend met deze begrippen?

 

Wij proberen er bewust mee bezig te zijn.
We hebben een heel groot melkgeitenbedrijf, twee keer een ‘megastal’, en dat is best groot.
De norm voor een megastal is namelijk 1500 geiten en wij hebben er 3000.
Maar dat zou je niet zeggen als je het bedrijf en de stallen zo ziet, dat is wat we ook vaak terug horen van consumenten.
Dit komt doordat de meeste mensen vanuit de media een negatief beeld hebben van een megastal,
de ervaring is dan ineens heel anders bij een bezoek aan ons bedrijf.

Dierenwelzijn staat voor ons hoog in het vaandel.
De stallen zijn ruim met veel stro.
De dieren zijn goed verzorgd en ze zijn allemaal mak omdat ze veel aandacht van ons krijgen.

Als je ertussen loopt dan is er een gemoedelijke sfeer.
De dieren zijn nieuwsgierig, fijn rustig, er is heel weinig gemekker, ze hebben het hier naar hun zin.

 

Werken jullie biologisch?

 We zoeken een balans tussen een aantal voor ons hele belangrijke elementen.
Enerzijds de groeiende vraag naar voedsel in de wereld en het efficiënt produceren van voedsel.
Anderzijds dierenwelzijn en volksgezondheid.
Vaak wordt biologische productie gezien als het ideaal voor dierenwelzijn.
Het nadeel daarvan is dat er minder efficiënt met grondstoffen wordt omgegaan.

Op Frank’s farm staat dierenwelzijn voorop, is er veel aandacht voor het individuele dier.
Onze geiten produceren op een hele efficiënte manier melk.
Zo hebben we bijvoorbeeld een voercarrousel, waarbij de geiten de hele dag door zelf brokjes kunnen halen.
Ze krijgen dan een portie brokjes precies op maat.
Geiten die meer melk geven, drachtig (=zwanger) zijn of jong en in de groei krijgen meer brokjes.

De brok noemen we het ‘krachtvoer’.
Het stro en gras het ‘ruwvoer’.
Uit het krachtvoer halen ze de energie en het ruwvoer zorgt ervoor dat de geit goed gezond blijft.
Stro kunnen ze de hele dag zoveel eten als ze willen.
Vers gras krijgen ze ook, een beetje, omdat ze dat heel erg lekker vinden en omdat het goed is voor de gezondheid van de geit.

Ik zie dat de dieren erg goed verzorgd zijn en dat ze hier een goed leven hebben, dat vinden Frank en Anita ook erg belangrijk.

 

Kan je alles gebruiken van een geslacht dier?

Uiteraard, het vlees en ook het leer, daar denkt men niet gauw aan.
Ook de organen mogen niet vergeten worden, bijvoorbeeld om te verwerken in een heerlijke paté.

 

 Vervoeren jullie dieren naar het buitenland?

Er gaan geen levende dieren op transport naar het buitenland voor het vlees.
Onze dieren worden in Nederland geslacht, het vlees wordt wel geëxporteerd.
Helaas is het eten van geitenvlees nog steeds niet geïntegreerd in Nederland,
in Indonesië heb je bijv. saté kambing, van geitenvlees,
in Spanje en Italië eten ze het ook heel graag dus daar gaat het heel vaak naartoe.

Eigenlijk is het jammer dat we het niet eten, het is zulk mooi vlees.
Frank’s Farm was ook ooit begonnen om het vlees van de bokjes te promoten, het kwam helaas moeilijk van de grond.
Men is er hier in Nederland nog niet klaar voor.
Nu mijn studie is afgerond kan ik mijn tijd weer wat anders besteden en ga ik me er weer meer voor inzetten.

Het hoort eigenlijk ook bij duurzaamheid,
eet je geitenkaas dan is het niet gek dat er bokjes geboren en dat je af en toe een stukje vlees van de geit eet.

Wij vervoeren wel af en toe dieren voor een collega geitenfarm.
Wij staan aan de top qua productie en men is bekend met de goede verzorging en hoge gezondheidsstatus van onze dieren.
Daarom verkopen we regelmatig jonge dieren aan collega’s.
Het moeten wel mensen zijn waar we een klik mee hebben,
een goed gevoel en dat ze hart voor dieren hebben.

 

 Heb je zelf een aanvulling voor deze vragenlijst?

Ja project Goeie Geit,
we ondersteunen met onze kaas een project in Oeganda waarbij we per kilo kaas 50 cent afdragen aan het project Goat to Goat.

Gezinnen die een weeskind in huis nemen krijgen door dit project een geit waardoor ze inkomsten kunnen genereren en het kind van dit geld naar school kan,
wij staan daar voor 100 procent achter.

DSCN0549

http://www.franksfarm.nl

recept geitenlamsbout van Sothisisfood (apart gepubliceerd)

recepten ook verkrijgbaar in het winkeltje op het erf, de kaas is een echte aanrader!!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.