Giel’s Hereford runderen (deel 2)

Het verhaal van Giel Hermans Giel Hermans woont in Kessel met zijn vrouw Judith en zijn 2 dochters, hij runt in een maisbedrijf en heeft een passie, Hereford runderen.

Mijn bezoek aan Kessel

Ik heb met Giel een afspraak om in Kessel een dagje rond te lopen,
ik mag zelfs meehelpen uitbenen in de slagerij, als ik dit wil en dat laat ik mij,
als gepassioneerde hobbykok, natuurlijk geen tweede keer zeggen.

Hij laat mij vandaag ook de boerderij zien waar de Nederlandse dieren lopen die
overal in de omgeving in de natuur buiten lopen en hier in eenzelfde soort stal als in de Eifel voor de wintermaanden verzameld worden.
Er zijn ook een aantal dieren die buiten overwinteren dit gebeurt in de Eifel trouwens ook.
Niet alle dieren kunnen in een roundhouse ondergebracht worden maar
met hun dikke krullenvacht kunnen deze dieren bij uitstek goed tegen alle weersomstandigheden en, schuilplekken zijn er zat.

Van de totaal 400 dieren kunnen er 280 in de roundhouses ondergebracht worden,
de overige, dit zijn meestal de moederdieren, blijven buiten.
Zij worden wel goed verdeeld over de totale oppervlakte om zo min mogelijk schade aan de grasvlakten op te lopen.

In die maanden worden zij wel bijgevoerd met hooi,
maar ze mogen wel een kilootje of 50 afvallen om zodoende een betere conditie te hebben als er een nieuw kalf geboren wordt.
Wellicht klinkt dit vreemd, maar een vette koe kan problemen krijgen met kalven of wordt niet makkelijk zwanger.

dscn0784

(Ik mocht vandaag iemand meenemen en heb Patrick gevraagd)
Patrick vindt dit uiteraard een ontzettend leuke gelegenheid om weer iets bij te leren.
Dus gaan we aan de slag in de ambachtelijke slagerij,
overall aan, pet op, schoenen bedekt,
we krijgen uitleg van Dorrie en Jos,
twee harde werkers met veel passie voor het vak.

Dorrie legt uit dat men in de slachterij, van het dier dat die week geslacht werd, het oor meegeeft met het oornummer er nog in,
dit klinkt wat onwennig maar is ter controle, eigenlijk heel logisch.
Dit oornummer wordt uit het oor gesneden, goed gedesinfecteerd en op een bord gehangen met de zin,
“vandaag aan de haak”
De oornummers worden ook bewaard aan de muur van de verkoopruimte van de slagerij.
Dorrie beent uit dat het een lieve lust is en bij Patrick kriebelen de handen,
maar wat valt hem dit tegen want het ziet er supermakkelijk uit als Dorrie het doet maar…..ai het is best lastig.
Ik moet nog even geduld hebben en al gauw zie ik een kans om botten uit het vlees van de schouder te snijden,
wat een vak,
ik vind het prachtig!

dscn0806 dscn0804 dscn0802 dscn0801 dscn0796 dscn0790 dscn0781

We leren veel over technische delen,
sucade, bavette, riblappen, lende, longhaas, de wangen, de tong, echt alles wordt gebruikt.
Jammer dat we dit niet voor ons Masterchef avontuur hebben gedaan!!
De ochtend vliegt om en we worden ondertussen nog getrakteerd op gebakken biefstuk, gemaakt door Judith, de vrouw van Giel, heerlijk!!!

We gaan ‘s middags naar de boerderij die op een kattensprong hiervandaan ligt.

Wanneer we er rond lopen en de dieren in de stal,zichtbaar relaxed, nieuwsgierig naar ons zien kijken dan denk ik wat hebben deze dieren hier een fantastisch leven.

dscn0819 dscn0830

De ene ligt te herkauwen de ander staat lekker te eten, de kalfjes lopen tussen de moederdieren door,
een stuk of 7 stieren staan bij elkaar, geen vuiltje aan de lucht.

dscn0848 dscn0832 dscn0845
Er zijn ook dieren die in de loop van de komende weken geslacht worden en daarover vertelt Giel dat ze meestal 2 dieren per week slachten maar ook wel eens 1 per week,
een beetje afhankelijk van de opbrengst (niet ieder dier is even zwaar) en verkoop.
Niets wordt hier verspild.
De dieren kunnen een tijdje in de stal wennen aan de nieuwe situatie,
want ze komen van de Eifel.
Mooi dat dit zo kan.

We lopen langs een wei en in 1 oogopslag heeft Giel geschoten dat er een moederdier op het punt staat te bevallen,
ongelooflijk hoe snel hij dit heeft ontdekt.

dscn0852hoefjes zichtbaar

Patrick en ik zijn helemaal beduusd, de hoefjes van het jonge dier zijn duidelijk zichtbaar en de koe heeft weeën, dat zie je overduidelijk.
Echt mooi om te zien hoe dit dier rondloopt en bij elke wee blijft staan, een beetje loeit en rustig afwacht.

dscn0862een wee wegzuchten

Ze is het er niet mee eens dat er 3 pottenkijkers staan en loopt een eind van ons weg om zich bij het hogere gras even af te zonderen.
Een andere koe die afgelopen weekend een kalfje heeft gekregen loopt ter ondersteuning met haar mee,
het jong dier dartelt erachteraan.

dscn0856het kalfje van de andere koe

 

De dieren die in de stal staan hebben het meteen in de gaten, ze worden wat onrustig en een luid geloei moedigt het moederdier aan.
Prachtig dit schouwspel en we besluiten haar met rust te laten.

We gaan terug naar slagerij want wij willen wel wat vlees meenemen van hier, bavette, riblappen, dikke kroketten,
rookvlees oh alles ziet er zo mooi verzorgd en lekker uit en nog wat soepvlees.
We zullen straks nog even langs gaan bij de koe.
Wie weet kunnen we wel de bevalling zien.
Ik merk de onrust bij Giel en hij gaat toch nog even terug terwijl Patrick en ik het vlees kopen,
na 10 minuten komt Giel met een smile op zijn gezicht terug, ZE is geboren!!!! Een meisje.
Hij beloofd haar Monique te noemen, haha wat leuk!!!

Ter afsluiting van deze mooie dag gaan we nog even naar de nieuweling kijken,
het is een schatje, helemaal geel en de moeder is ontzettend met het kleintje begaan,
kijkt ons brutaal aan maar accepteert dat we er staan.
Giel vertelt ons dat het een zeer goede moeder is want ze stimuleert de kleine enorm door hem goed droog te likken
en straks zal alles wat nu geel is krakend wit zijn.
Het diertje doet nu al pogingen om op te staan ze is pas 20 minuten oud!

dscn0886 dscn0888 dscn0889 dscn0878

Wat een onvergetelijke dag, we hebben veel geleerd en genoten van de manier waarop hier met dieren wordt omgegaan.
Dit verdient wel 4 sterren voor dierwelzijn!!
Wat een rijkdom als je dit bezit, en Giel? die staat met beide benen op de grond en heeft een enorme liefde voor deze dieren.
In de slagerij is er zeer veel respect voor het vlees, niets wordt verspild!

Ik raad je dan ook aan, mocht je graag een prachtig stuk vlees willen kopen,
van een dier dat echt een heel goed leven heeft gehad, ga dan naar Kessel.
Het is de rit dubbel en dik waard.

Alleen te koop op vrijdag of je neemt even contact op.
Je kunt ook bellen voor een bestelling zodat het voor je klaar ligt.

p.s. Na een dag belt Giel : “jammer Monique, bij het aanbrengen van de oormerken blijkt het toch een stiertje te zijn, dan wordt het toch een Patrickje” haha zo zie je maar.

 

 

http://www.herefords.nl

 

Ik deel met jullie in een apart onderdeel een heerlijk recept van rendang gemaakt van de riblappen van het Hereford rund,
op het moment dat ik dit schrijf staat het in de oven op laag vuur te garen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.