Hagelswag, het verhaal van……

Twee ontzettende enthousiaste jonge mannen op weg naar de  toekomst met hun versie van hagelslag op verantwoorde manier

DSCN0181

unnamed

DSCN0180

 

 

 

Wie zijn jullie en hoe heet jullie bedrijf?

 

Hagelswag

Leeftijd:

Lennart de Jong (28 ) en Robbert Vos (30 ) we komen beide ‘van onder de rivieren’, Lennart uit Brabant, Robbert uit Limburg, maar zijn beide al lange tijd woonachtig in Amsterdam.

 

Beroep:

We hebben een achtergrond in reclame en film.

 

Waardoor is de passie t.a.v. je bedrijf ontstaan?

We werkten destijds voor hetzelfde reclamebureau; Lennart toen al ruim vier jaar, Robbert net een dag. Tijdens de lunch, letterlijk tijdens het eten van een boterham met hagelslag, is het idee geboren. Beide waren we groot fan van de ‘funnies’ van vroeger: geinige figuurtjes van chocolade in de hagelslag. We geinden over hagelslag met hipsterfunnies, bolhoedjes, snorretjes, fixies, etc. Toen viel de naam Hagelswag (spreek uit als hekelswek) en die hebben we altijd gehouden.

Tijdens onze zoektocht naar de geschiedenis van chocolade en hagelslag kwamen we er achter dat cacao van oudsher via de Spanjaarden naar Nederland kwam. De bakermat van de chocolade ligt dus in Nederland en niet in Zwitserland of België!

We hoorden een verhaal over een Amsterdamse chocolatier, wij kennen hem als Gerbrand Slag, die ooit een poging heeft gedaan hagelslag naar New Amsterdam te verschepen.

Maar zijn schip zonk twee zeemijl voor de kust. Of het allemaal precies zo gelopen is of niet weten we niet, maar het gaf ons wel de motivatie om alsnog deze missie volbrengen. We gaan Hagelswag opnieuw naar Amerika brengen.

Dat gaf ons ook meteen een unieke kans: we konden hagelslag opnieuw definiëren! Daarom zijn we de allerbeste vorm van chocolade op brood gaan ontwikkelen.

 

Wat hebben jullie met het product cacao en daaruit vloeiend chocolade?

Een idee is leuk, maar waar ga je beginnen? Voor ons was meteen duidelijk dat we met de allerbeste mensen moesten werken om de beste ‘chocolade op brood’-ervaring te maken. Met een stuk goed brood en de lekkerste boter zijn wij naar een van de beste chocolatiers in Amsterdam gegaan. “Wij willen chocolade proeven om daar de mooiste hagelslag van te maken, kan dat?”, vroegen we terwijl hij net zijn winkel aan het afsluiten was. Hij liet ons meteen binnen en trok zijn hele assortiment voor ons uit de kast.

We hebben vele smaken geproefd, van verschillende oorsprongen en verschillende blends.

De chocolade die we hebben is dezelfde waar chocolatiers bonbons mee maken: topkwaliteit dus! Hagelswag is puur natuur, aanzienlijk minder suikers en zeker geen toevoegingen zoals bijvoorbeeld glansmiddelen.

We wisten eerder letterlijk niks van cacao en chocolade toen we begonnen, maar in onze research zijn we zoveel aan de weet gekomen, het is een prachtig product.

 

Willen jullie uitbreiden met het productassortiment?

We willen een verrijking van chocolade op de boterham bieden, waaraan mogelijk andere producten worden toegevoegd, bijv. gedroogd rood fruit die dan als het ware de funnies in onze Hagelswag zijn.

 

Jullie gebruiken cacao van de kleine cacaoboer in hoeverre weten jullie waar het product vandaan komt?

We hebben onze chocolade gekozen op basis van smaak, niet op basis van oorsprong. We hebben een blend van Afrikaanse cacaobonen waarvan de chocolade perfect samen valt met de smaak van brood. Uiteraard is onze cacao Fairtrade, dat zou sowieso standaard moeten zijn.

 

Zijn jullie een keer naar een verbouwend land geweest?

Nog niet maar dat willen we wel.

 

Hebben jullie productkennis vanaf vrucht tot eindproduct?

In onze zoektocht hebben wij heel veel geleerd dus we weten precies hoe het van boon tot eindproduct verwerkt wordt. Vorig jaar liepen we een aantal dagen over een congres voor cacao, daar hebben we ontzettend veel geleerd over de productie van cacao en chocolade.

 

Zouden jullie onder eigen beheer een cacaoplantage willen beginnen?

Ja, dat zou op de lange termijn een mooie toevoeging zijn aan Hagelswag. Dan kunnen we de mensen een eerlijk loon geven. Net als in de koffie-industrie is er in de cacao-industrie nog steeds sprake van slavernij. Daar dragen consumenten en producenten samen een verantwoordelijkheid, laten we dat probleem snel oplossen.

 

Sustainability en awareness, in hoeverre zijn jullie bekend met deze begrippen?

Uiteraard dragen we met de keuze om met Fairtrade chocolade te werken, hieraan bij. Ons viel altijd op dat mensen veel hagelslag weggooien, soms komt er meer op het bord dan op het brood. Doordat Hagelswag erg waardevol en lekker is zien we dat mensen er anders mee omgaan. Niemand gooit ook maar één chunk in de prullenbak!

Onze verpakking is volledig herbruikbaar. Het glas is van de beste kwaliteit en zou makkelijk een leven lang mee moeten kunnen gaan. In onze shop bieden we daarom navulverpakkingen aan.

We willen geen concessies doen in onze missie voor de beste ervaring van chocolade op brood, daar betaal je dan ook wat meer voor. Sommige mensen begrijpen niet precies wat we doen en zien het verschil niet met gewone hagelslag.

Gelukkig kunnen veel mensen Hagelswag erg waarderen en is het enthousiasme groot!

INFO:

wereldwijd is er een voedselprobleem, teveel afval, teruggebracht naar een gezin is dit:

47 kg pppj, 350 euro per jaar per gezin,

in Nederland betekent dit 4,5 miljard euro aan verspild voedsel daarbij zorgt het

wereldwijd voor 5% van de klimaatgassen.

 

Zouden jullie met afgekeurde maar toch goed verwerkbare producten durven te werken?

Eigenlijk weten we daar niets over m.b.t. chocolade. We werken zonder uitzonderingen met kwaliteitsproducten, zo zijn ook onze fles en kurk van topkwaliteit.

 

Lijkt het jullie leuk om met een ruw product te werken, zelf te branden enz.?

Wel hebben we veel geëxperimenteerd met chocolade, het smelten en hakken in chunks, onze hele keuken was een jaar lang besmeurd met chocolade, daar waren onze vriendinnen niet zo blij mee! Maar toen het product uiteindelijk daar was hebben we het aan de experts overgelaten hoe we het proces konden opschalen.

Wij zijn geen chocolatiers en willen dat ook niet worden. We werken liever met experts die meer talent en ervaring hebben!

DSCN0171

 

Waar staan jullie over 10 jaar?

In oktober gaan we met Hagelswag naar Amerika en lanceren daar de inmiddels verkochte flessen. Daarna zien we mogelijkheden in markten in Australië, China en het Midden-Oosten. Daar is een grote vraag naar kwaliteitschocolade. In Nederland zijn we gewend aan goede chocolade, in die landen niet, dus wij komen daar graag de mensen blij maken met onze Hagelswag.

 

Hebben jullie een slogun?

Spread the love. Sprinkle on bread!

 

Laatste tip of quote voor de lezer van dit verhaal?

Probeer zo lang mogelijk geen concessies te doen en heb aandacht voor detail!

 

DSCN0174

 

http://www.hagelswag.com

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.