Inspiratie Italie: Spinaziegnocchi

Heerlijk gegeten aan Lago di Caldonazzo

Een weekje alweer terug van een heerlijke vakantie met mooi weer, vriendelijke mensen, heerlijke wandelingen en lekker eten met voortreffelijke wijnen.
Mijn favoriete druif de gewürztraminer is hier in allerlei variaties te genieten,
droog tot heel zoet,
die laatste variant spreekt mij het minst aan behalve als hij van uitermate goede kwaliteit is( uiteraard……)

Daar we in een tijd leven waar vlees een hekel punt wordt hebben we gekozen voor een vleesloze vakantie, vegetarisch ook zonder vis,
we vinden dit wel een mooie uitdaging.

Het valt een beetje tegen wat er zoal te krijgen is op dit gebied maar 1 gerecht sprong er boven uit, spinaziegnocchi’s

Heel traditioneel met salieboter maar wat waren deze heerlijk, zo zacht, zo anders dan hoe ik ze zelf maak.

Thuis gekomen ging ik ingrediënten kopen en experimenteren,
kruimige aardappels, spinazie, tipo 00 bloem, ei, boter, salie en wat bleek,
de gnocchi’s die ervan maakte waren echt helemaal niet lekker en ze vielen uit elkaar,
waar lag dit aan, ik ergerde me erover maar goed, ik heb de basis  hoog op smaak gemaakt,
nog wat ei eronder, een beetje bloem, platte ballen ervan gemaakt, door de bloem, ei en paneermeel en klaar
spinaziehamburgers, gebakken in roomboter, en lekker niet meer normaal.

Het bleef het toch knagen, dus sloeg ik mijn meest geliefde Italiaanse kookboek erop na, en jawel hoor,
niks aardappel maar ricotta en Parmezaanse kaas, bloem, ei, peper en zout, salie in de zoute roomboter kortom,

ik geef jullie het recept met bronvermelding om dit weekend je vrienden blij te maken met een heerlijke dis vol smaak en met liefde gemaakt.
Komt ie:

 

Gnocchi nudi di spinaci con salsa burro e salvia
“naakte” spinaziegnocchi in zoute roombotersaus met salie(naakt omdat deze vulling ook wordt gebruikt in raviolis)

hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

350 gram gekookte gehakte spinazie, goed uitlekken!!
250 ricotta van koemelk
1 eidooier, medium ei
4 eetl. Parmezaanse kaas
3 volle eetl. bloem of tipo 00 meel (ongeveer 50 gram)
versgemalen zout en zwarte peper
versgemalen nootmuskaat

voorverwarmde schaal met olie

bereidingswijze:

De spinazie moet goed uitgeknepen worden of je nu verse gebrukte of gehakte uit de diepvries, hak hem heel fijn en zorge dat ie goed droog is.
Heb je teveel overtollig vocht en ga je dit met bloem compenseren krijg je meelballen, ik houd daar helemaal niet van.
De aangegeven hoeveelheden dus aanhouden.

Doe alle andere ingrediënten in een kom samen met de spinazie en meng met de hand tot een mooie massa die vormbaar is.

Vorm er met twee eetlepels quenelles van en leg die op bebloemd bakpapier.
Laat ze in de koeling opstijven, een half uur is genoeg.

Kook heel ruim water met genoeg zout en neem een schuimspaan.
Als het water goed kookt laat je per 4-5 gnocchi’s erin glijden en wanneer ze boven komen drijven beweeg je het water 3 minuutjes rustig heen en weer totdat de gnocchi’s steviger aanvoelen.

Er kookt wel wat van de gnocchi’s af dat gaat ook niet anders maar trek je er niets van aan als je je aan het recept hebt gehouden komt het helemaal goed.

Schep de gnocchi’s op keukenpapier en leg ze dicht tegen elkaar aan.
Doe ze daarna meteen in de voorverwarmde schaal met een beetje olijfolie om plakken te voorkomen.

 

Salieboter

100 gram gezouten roomboter
12 blaadjes salie

Smelt de boter op laag vuur en voeg de blaadjes toe schep over de gnocchi’s en dien op.

 

Combineer ze met een frisse salade en een mooi glas droge Gewurtztraminer.

 

Bronvermelding: Mangiare! van Katie Caldesi (dit boek is een echte aanader!)

One thought on “Inspiratie Italie: Spinaziegnocchi

  1. Wowww … ricotta ipv aardappel… nog nooit zo geprobeerd.. wel als vulling in ravioli maar nooit zo…we gaan ze zeker proberen!
    X Assu

    leuk veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.