Interview Janneke Philippi

Kookboekenschrijfster om in je hart te sluiten.

Toen ik Janneke mailde voor een interview was ze niet meteen overtuigd of ze dit wel wilde, maar toch maakte ze met mij een afspraak.

Toen ik bij haar huis stond ademde dit rust uit, een warm welkom van Serge en Janneke, een heerlijk kopje koffie en een gezellige sfeer in haar studio maakte het plaatje compleet.

Wat een spontane en gastvrije mensen, heerlijk, geen allures geen franjes, gewoon Janneke die heerlijke recepten bedenkt en prachtige boeken schrijft samen met haar man. Die combinatie is goud waard.

Het gesprek in het Limburgs want ze komt oorspronkelijk uit Stein, een steenworp van mijn woonplaats, hoe leuk is dat, geniet van haar verhaal.

Naam auteur: Janneke Philippi

Leeftijd: ik ben 40 jaar

 

Je hebt 6 kookboeken geschreven waar komt je inspiratie vandaan?

Inmiddels hebben we zo’n kleine 40 kookboeken gemaakt waarvan het grootste deel in opdracht.
Onder eigen naam liggen nu 6 boeken in de winkel.

Ik ben eigenlijk 12 jaar geleden begonnen bij Allerhande van Albert Heijn, daar heb ik het receptschrijven geleerd.
Naast receptuurontwikkeling voor de Allerhande heb ik diverse boeken gemaakt voor Albert Heijn, o.a. het basiskookboek, kookboek van de dinsdag en een BBQ-boek.
Ook receptkaarten hebben we een paar jaar gemaakt.

Ik werk voor de Delicious en heb daar 8 pagina’s, deze maand zelfs 16, in staan.
Onze vaste rubriek is Familietijd met verrassende recepten voor drukke weekdagen voor het hele gezin.
Ik werk heel veel met de redactie van Delicious samen, we hebben bijna dagelijks contact.

cover Soep BJT

 

Ik maak ook de reeks bij Janneke thuis, gebaseerd op mijn eigen gerechten die ik thuis maak.

 

 

 

cover Vier de zomer
Daarnaast is zojuist Vier de zomer verschenen, een zomerboekje met zoete recepten met zomerfruit.
Eerder hebben we bestseller  Appeltaart, Weekendlunch en Mijn Favoriete Desserts onder eigen naam gemaakt.

Recent hebben we in opdracht samen met de diëtistes van het Academisch Ziekenhuis Maastricht een kookboek uitgebracht, zij zijn van mening dat gezondheid bij de basis ligt, dus zeker ook bij voeding. Ik heb de receptuur ontwikkeld en de foodstyling gedaan, mijn man de fotografie en vormgeving.

 

Mijn inspiratie haal ik uit het lezen van tijdschriften, boeken en door op de hoogte te blijven wat er speelt in de wereld van de food.
Onze zintuigen en voelsprieten staan wat dat betreft altijd ‘aan’.

 

Ben je trots op het resultaat?

Jazeker, ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen, als je me dit 10 jaar geleden zou hebben verteld dan….

Ik ben gestopt met werken toen de tweeling 3 jaar was en ik, dacht ik pik later wel weer mijn werk op.
Vanaf die tijd bleven de opdrachten komen en heb ik mijn kookboeken gemaakt.

Werk en gezin is met elkaar verweven dat is zo mooi, als de kinderen thuis komen zorg ik dat alles al gekookt is voor een opdracht en ook opgeruimd zodat ik tijd voor hen heb.
Ik werk samen met mijn man, Serge, hij verzorgt de foto’s en de opmaak van mijn boeken.
Ik doe voornamelijk de recepturen en de foodstyling.

Er zit ook wel een nadeel aan, heel af en toe als ik voor de 6de keer op rij gekookt heb en dan weer moet opruimen en afwassen, maar ach dat hoort erbij.

 

Wat is je passie ten aanzien van koken en of patisserie?

Ja passie, ik ben thuis opgegroeid in een gezin waarbij eten belangrijk was, goed eten, lekker eten en voor de zondag iets speciaals, ik herinner me de frietjes met biefstuk die mijn moeder dan maakte, heerlijk.

Eigenlijk toen ik op kamers ging wonen ben ik zelf met koken begonnen en (lacht) ik kookte uit de Allerhande.
Zo grappig dat je een paar jaar later voor hen werkt, en zo is het dus begonnen.

Eigenlijk een uit de hand gelopen hobby!!!

 

Heb je bepaalde producten voor ogen waarover je schrijft (b.v. liefst biologisch)

Biologisch, nee eigenlijk niet persé, maar ik werk graag met goede producten, bij voorkeur van de slager, de bakker, de groenteman.
Ik ga ook naar de supermarkt en ga daar ook voor de goede producten, dat betekent zeker niet persé biologisch.

Eigenlijk vind ik dat bij de boer waar het kippetje op het erf scharrelt en een eitje legt net zo goed biologisch is, ook al heeft het geen keurmerk.

 

Ik vind kwaliteit heel erg belangrijk en dat eitje bij de boer heeft mijn voorkeur.
Het stukje ambacht dat erbij komt kijken spreekt me aan.

 

Houd je in het boek rekening met verkrijgbaarheid van de producten?

Ja ik houd altijd rekening met de verkrijgbaarheid.
Maar we werken meestal 4-6 maanden vooruit waardoor we vaak voor de receptuurontwikkeling en fotografie wel producten van ver buiten het seizoen nodig hebben.
Gelukkig hebben we een goede band met leveranciers die veel voor ons weten uit te halen.

Ik zit nu in de speculaas en erwtensoep periode en de kerst staat vanaf donderdag op het programma.
Tja tegen de tijd dat de asperges in het seizoen zijn, heb ik een halfjaar daarvoor recepten erover gemaakt.
Voor de fotografie moet ik dan wel eens asperges ergens anders vandaan halen, net als het fruit voor het zomerboekje.

 

Wat was de aanleiding om je boeken te schrijven?

Voor ons eerste boek Appeltaart werden we benaderd.
Daarna hebben we nog Weekendlunch en Mijn Favoriete Desserts gemaakt.

Voor onze serie bij Janneke thuis was de aanleiding dat we ik steeds vaker de vraag van mensen kreeg hoe ik nou thuis kook: wat maak je wanneer mensen aanschuiven of komt er op tafel op drukke doordeweekse dagen?

Zo is deze serie ontstaan, als je bij mij preisoep eet dan is dat dezelfde preisoep uit het boek.
Voor mezelf zijn de boeken ook handig want ik gebruik ze zelf als geheugensteuntje voor de verhoudingen.

Daar wil ik we graag nog iets over zeggen, mijn recepten kloppen, en dat is belangrijk.
De mensen doen de moeite om boodschappen te halen, verheugen zich om het gaan maken en als het recept dan niet klopt is dat erg vervelend.
Ik voel dat als een verplichting, al moet ik het 6 keer testen, ik wil 100% tevreden zijn over elk recept.

cover mijn favoriete desserts

 

Heb je gaandeweg het schrijfproces nog nieuwe dingen ontdekt?

Laat ik het zo zeggen, ik heb veel ervaring en weet inmiddels van heel veel ingrediënten wat ze doen in de pan, hoe ze combineren.
Ik proef als het ware al een recept wanneer ik het ontwikkel op papier.
Daarnaast test ik veel recepten, minstens één maar vaak meerdere keren.

Ik probeer in elk recept te verrassen, door bijv. een andere snijdwijze, kooktechniek, presentatie.
Of ik maak andere combinaties die niet zo voor de hand liggen, en dan zeggen mensen:  “Hey wat leuk, hoe heb je dat bedacht?”.

Ik werk nu aan een nieuw boek in de serie, stoofpot bij Janneke thuis, 60 stoofgerechten.

Recepten moeten altijd toegankelijk zijn voor mensen, met goed verkrijgbare ingrediënten, niet te lange bereidingstijd en met een leuke twist in smaak of presentatie.

 

Even iets anders, sustainability en awareness. (verspilling per jaar, 4,5 miljard euro in Nederland, 350 euro per gezin)

Hoe denk je over no-waste cooking?

Nou toevallig dat het mei nummer van Delicious een no waste editie is geweest.

Heel leuk om te doen, ik heb o.a. radijsblad verwerkt tot pesto en salade en van de bloemkoolbladeren en stronk een heerlijk soep gemaakt.
Ik ben er heel erg voor, niks weggooien.

Ik heb een stijl: vers, eenvoudig en verrassend!
Mijn doel is dat mensen blijven koken, de ene keer wat sneller en in het weekend bijvoorbeeld wat uitgebreider.

 

Zou je in een volgend kookboek daar een hoofdstuk aan willen besteden?

Nee, niet een apart hoofdstuk maar no-waste zit eigenlijk al in mijn receptuur verweven.
Ik werk met logische verhoudingen (zoveel mogelijk hele verpakkingen), probeer ervoor te zorgen dat alles op gaat en geef tips als daar iets van over blijft.
Mensen kunnen van yoghurt die over is een smoothie maken of een dressing en van kruiden een olie of invriezen.

 

Hoe denk je over kleinschaligheid in de voedingsindustrie en geef jij hier voorkeur aan?

Ik ga voor kwaliteit daar hoort vanzelf kleinschaligheid bij!

 

Waar sta je over 10 jaar?

(lacht) ik moet dat even aan Serge vragen, waar staan we over 10 jaar?
Hetzelfde als nu gewoon lekker door blijven gaan met waar we mee bezig zijn, helemaal goed.

 

Als laatste, heb jij een tip voor mensen die bijna nooit zelf koken?

BEGIN er gewoon aan en BLIJF zelf koken, dat is zo belangrijk, ook voor de gezondheid!

http://www.jannekephilippi.nl

zomertaart

Het recept van deze overheerlijke taart zet ik volgende week op de website, en nu vlug naar de boekenwinkel en kopen die boeken, ik ben er dol op, mijn favoriet? Mijn favoriete Desserts

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.