Interview met Hidde de Brabander

Patissier in hart en nieren

 

DSCN0202

Hidde de Brabander heeft onlangs zijn nieuwe boek uitgegeven met de titel Patisserie, een prachtig boek om uit te experimenteren en je gasten of je gezin te verrassen.

Hidde is een bevogen man die creativiteit en zijn passie voor patisserie combineert en prachtige combinaties neerzet.

Veroverde hij een aantal jaren gelden Nederland met zijn beroemde macarons, nougat de Montelimar is bij uitstek zijn huidige paradepaardje, koop en lees zijn boek, meer dan de moeite waard!

Naam auteur: Hidde de Brababander

Leeftijd: 35 jaar

Ik heb 1 kookboek geschreven

Waar komt je inspiratie vandaan?

 

Inspiratie komt overal vandaan, maar het mooiste is als het van binnen komt.

De voeding die in je borrelt is zoveel mooier en origineler dan hetgeen wat je van buiten haalt, dat is namelijk voor iedereen toegankelijk.

Ben je trots op het resultaat?

 

Mega…voelt als een derde kindje.

Houd je in het boek rekening met verkrijgbaarheid van de producten voor de thuiskok?

 

Een beetje, maar wilde ook weer niet te low-key gaan. Die boeken zijn er al. Maar het moet wel maakbaar blijven.

Wat is je passie ten aanzien patisserie?

 

Het creëren van iets.

Toevallig is dit in de patisserie met materialen als suiker en chocolade, maar het maken van iets uit grondstoffen is het mooiste wat je kan doen.

Wat was de aanleiding om je met patisserie bezig te gaan houden?

 

Ik wilde eigenlijk beeldhouwer worden of kunstschilder, maar banketbakker aan de overkant van de straat vertelde mij dat banketbakkers dus ook creëren, maar dan met eetbaar materiaal. Ik was direct om.

Heb je gaandeweg nieuwe receptuur ontwikkeld of doorontwikkeld?

 

Beide. Helemaal recepturen ontwikkelen doet uiteraard bijna niemand…eigenlijk is elk recept een vorm van doorontwikkeling, maar daardoor niet minder interessant.

Heb je zelf alles uitgeprobeerd wat er in je boek staat?

 

Uiteraard alles doorgetest!

 

Even iets anders, sustainability en awareness

Hoe denk je over verspilling van voedsel? (per jaar, 4,5 miljard euro in Nederland, 350 euro per gezin).

 

Het is een belachelijk feit, en geweldig zonde. Op de zaak proberen we zo min mogelijk te verspillen, maar ook wij zijn er debet aan.

Hoe denk je over no-waste cooking?

 

Geweldig mooie ontwikkeling en te grappig dat we daar nu weer ons mee bezig houden. Wat ooit een basis was van de keuken komt weer terug.

Zou je in de wereld van de patisserie hier aandacht aan kunnen besteden?

 

Uiteraard, maar wel in een mindere mate dan in de hartige keuken. Onze ingredienten gebruiken we anders, maar ik denk dat als je in de keten duikt, we nog genoeg tegenkomen wat we kunnen gebruiken.

Houd je rekening met duurzaamheid van producten die jij verwerkt?

 

Nee.

Hoe denk je over kleinschaligheid in de voedingsindustrie?

 

Wederom een geweldig mooi feit. En iedere keer als het mij gevraagd wordt besef ik mij dat ik weer te weinig aan doe. Reden? Gemakzucht.

We zijn enorm lui gemaakt/geworden als inkopers en producenten.

Waar sta je over 10 jaar?

 

Ik hoop op dezelfde plek als waar ik nu sta, alleen met meer ruimte voor ontwikkelingen en creativiteit.

Als laatste heb jij tips voor mensen die graag patisserie willen maken maar zich er niet aan wagen?

 

Ga het gewoon doen, maar neem de tijd ervoor. En lees verdorie eerst alles fatsoenlijk!

 

De link naar de website. www.hiddedebrabander.nl

 

DSCN0201

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.