Interview met Silvester Heijligers

Silvester en Monique Heijligers runnen samen hun restaurant Silvester’s, hij als kok, zij als sommelier

Silvester en Monique Heijligers hebben een zeer gezellig restaurant in mijn geboorteplaats Sittard.

Hun gewelfde ruimte is zeer sfeervol ingericht en Monique verwelkomt haar gasten met zeer gemeende hartelijkheid zodat ze zich meteen thuisvoelen.

Met een beetje geluk heb je de tafel die uitkijkt op de open keuken waarin Silvester vol passie kookt. Zijn gedrevenheid zorgt voor perfectie in zijn gerechten, goed op smaak en prachtig opgemaakt zonder opsmuk, hij laat de ingrediënten in hun waarde.

Zijn droom is om in Italië te gaan wonen en heeft samen met Monique al de eerste stappen gezet in het prachtige Romagna.

Lees zijn interview.

IMG_1270

Persoonlijk

Welke chef: Silvester Heijligers

Leeftijd: 48

 

Waardoor is je passie voor koken ontstaan?

Ik ben er een beetje per toeval ingerold, ik moest nog een jaartje naar school en kwam per toeval op de koksopleiding terecht.

Dat bleek voor mij een schot in de roos te zijn want ik vond het vanaf dag 1 leuk en dat is eigenlijk nooit meer echt veranderd.

 

Waar vandaan haal je inspiratie?

Ik haal mijn inspiratie veelal uit de seizoenen, maar ook wel uit boeken en onze vakanties in o.a. Italië

 

Wie is jou grote voorbeeld?

Mijn oude chef Emanuel Mertens met zijn visie op smaken en combinaties, en Sergio Herman met zijn ontzettende drive op alle fronten.

 

Waar sta je voor in je bedrijf?

Ik sta voor kwaliteit, herkenbaarheid en respect voor het product.

 

Waar sta je over 10 jaar?

Haha, hopelijk op een mooi plekje in Italië !

IMG_1287

 

Producten en koken:

 

Met welke producten werk je het liefst?

Ik werk het liefst met regionale producten en dan ook natuurlijk seizoensgebonden.

 

Meer groenten minder vis en vlees?

Ik denk dat een goede verhouding wel belangrijk is, maar ik merk dat onze gasten toch liever het stukje vis of vlees in de hoofdrol zien.

 

Hoe denk je over kleinschaligheid ?

Mijn voorkeur gaat uit naar kleinschalige producenten omdat deze vaak meer bij hun product betrokken zijn. Daarom hebben wij koeien en varkens uit de regio en proberen we ook onze overige producten zoveel mogelijk regionaal/ lokaal te betrekken.

 

Zou je overwegen om voor de kleine leverancier te gaan ook al zou dit betekenen dat hij jou product niet altijd heeft?

Ja ,dat gebeurt al.

IMG_1285

Sustainability en awereness

INFO:

wereldwijd is er een voedselprobleem, teveel afval, teruggebracht naar een gezin is dit:

47 kg pppj, 350 euro per jaar per gezin,

in Nederland betekent dit 4,5 miljard euro aan verspild voedsel daarbij zorgt het

wereldwijd voor 5% van de klimaatgassen.

 

Ben jij bekend met deze problemen?

Ja.

 

Houd jij in dit bedrijf rekening met verspilling? Ja/nee

Zoveel mogelijk

 

Ja Welke maatregelen tref je?

We kopen zoveel mogelijk per dag in. Daarnaast zijn we in staat om van kop tot staart te verwerken. Het maken van eigen worsten, pastrami e.d. maar natuurlijk ook fonds e.d.

 

Hebben jullie eigen groenten/kruiden of dieren?

Nee

 

Zo niet, zou je dit willen?

Ja

 

Zou jij in je bedrijf met afval durven werken en met producten die over de datum zijn?

Ja, ‘tenminste houdbaar tot’ betekent niet : bedorven vanaf !!! Ik ben van mening dat iedere kok toch wel in staat moet zijn om zelf de kwaliteit en dus ook de veiligheid van een product te beoordelen!

 

Hoe zie jij de toekomst van ons voedsel?

Ik denk dat mede door de grootschalige en dus vaak ook eenzijdige productie de variatie aan producten steeds minder wordt.

 

Hoe zou jij de toekomst graag zien?

Meer kleine producenten met een gevarieerd aanbod. Dus zeker geen megastallen en genetisch gemanipuleerde rotzooi!

IMG_1295

http://www.silvesters.nl

info@silvesters.nl

Paardestraat 25
6131 HA Sittard
tel: 0464511224

One thought on “Interview met Silvester Heijligers

  1. Silvester, leuk kijkje in jullie bedrijf. Wist niet van je ITA-exit 😜 wens.
    Voorlopig kunnen we dus nog bij je komen eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.