Stoven bij Janneke thuis!!

Ossenstaart met abdijbier en tomaat

Het is winter, tijd voor heerlijke warme gerechten, heerlijke soepen, stoofgerechten en ouderwetse hete cacao, liefst met een scheutje rum!!

De timing van Janneke Philippi kon niet beter,
de winter is uiteindelijk toch begonnen en dan krijg ik altijd zin in hartverwarmende gerechten,
en die heb ik gevonden in het boek van Janneke,
bedankt hiervoor!!

Een voorproefje stond al in de Delicious waaruit ik 1 gerecht heb gekookt,
de ribstoof met abrikoosjes (op blz 44 van het boek),
mijn vrienden likten hun borden bijna af, zo lekker.

En nu voor jullie een ouderwetse stuk vlees, ossenstaart, een geweldig onderdeel van de koe.
Een beetje vergeten, misschien bekend van de ossenstaartsoep maar zeker minder bekend om er een mooi stoof mee te maken.

De gelatineuze structuren in het vlees geven binding net als de tomaat die erin verwerkt is, een en al smaak zo’n staart!!

Tipje, als je het vlees gaat plukken, nadat het zo gaar is geworden dat het van het bot valt,
laat je het kookvocht nog even een beetje inkoken om daar dan het geplukte vlees weer mee te verrijken,
Parmezaanse kaas en klaar!
Ik at het met een broodje en likte mijn bord gewoon af, omdat ik toch alleen thuis was!!!

 

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

3 eetl. lichte olijfolie
een ossenstaart, liefst van Herefords runderen, van ongeveer 1,5 kilo, in stukken
2 uien, gesnipperd
1 prei, in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 blikje tomatenpuree
1 flesje donker abdijbier, 300 ml, bijv. La Trappe dubbel
1 blik tomatenblokjes 400 gram
250 ml runderbouillon
2 takjes rozemarijn
handje geraspte Parmezaanse kaas

 

Bereidingswijze

Neem een stoofpan, verhit de olie in de pan en braad de stukken ossenhaas aan totdat ze bruin zijn.
Haal ze uit het bakvet en fruit hierin de prei, knoflook en ui, gaar ongeveer 3 minuten en voeg dan de tomatenpuree toe.
bak deze even 1 minuutje mee om te ontzuren.

Schenk het bier bij het geheel en roer de aanbaksels los met een spatel.
Voeg nu de bouillon en de tomatenblokjes toe, breng dit samen aan de kook.

Draai het vuur laag, leg de ossenstaartstukken met de rozemarijn terug in de pan.
Stoof met gesloten pan de ossenstaart in 4 uur gaar, het vlees moet met een vork heel makkelijk van het bot afkomen.

Haal de stukken staart uit de pan en pluk dit vlees zeer zorgvuldig van het bot met een vork.
Vis ook de takjes rozemarijn uit het vocht.

 

 

Ik heb het kookvocht, tijdens het plukken van het vlees, nog even iets ingekookt maar dat is persoonlijk,
dit hoef je beslist niet te doen.

Meng het vlees met het vocht en naar smaak met de Parmezaanse kaas.

 

Ik at het met een boerenvloerbroodje omdat dit mijn lunch was HEERLIJK!!!

 

Bord afgelikt!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals alle boeken van Janneke kloppen haar recepturen altijd, het fijne aan haar werk,
met liefde gekozen en vaker voorgekookt en dat proef je terug,
supertrots dat zij ook uit Limburg komt!!

Bestel het boek en ontvang een gesigneerd exemplaar, superleuk!!!

http://www.studiophilippi.nl/boeken/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Stoven bij Janneke thuis!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.