Kimchi Paksoi

Kimchi van paksoi

een grote weckpot (van ongeveer 1 liter) ik koop ze bij IKEA.
500 g Chinese kool of paksoi
radijsjes, ongeveer twee handen vol
2 wortels
2 sjalotten
2 lenteuitjes,
3 flinke tenen knoflook
3 rode pepers, zaadjes eruit
2 el versgeraspte gember

 

Maak eerst een pekel van 1 liter water en 4 el zout.
Roer goed om het zout op te lossen.
Hak de kool grof, snijd de radijsjes en wortels in dunne plakjes.
Doe ze in de pekel en leg er een zak met water of pekel op om het geheel te verzwaren zodat het onder blijft staan.
Laat een nacht staan.

Maal met een keukenmachine of staafmixer een pasta van de sjalotten, lenteui, knoflook, pepers en gember.
Je kunt nu als je wilt een beetje vissaus of gefermenteerde soja toevoegen.
Eventueel 2 rauwe oesters malen en eraan toevoegen.

Giet de groente af, maar bewaar de pekel.
Meng dan de groente met de uien-knoflook-gemberpasta.

Doe de groenten in een grote pot. Duw ze echt goed stevig op elkaar.
Liefst moet er een laagje sap omhoog komen zodat het onder staat, is dit niet het geval voeg nog pekel toe (die je bewaard had)
Het is belangrijk dat er geen lucht bij je groenten kan, dus vul weer een zak met de rest van de pekel en zorg dat deze op de groenten ligt ter verzwaring maar ook om er geen groenten bovenuit te laten steken.

Gaat het schimmelen dan wordt het niet lekker en treedt bederf op

De kimchi moet ongeveer een week op kamertemperatuur fermenteren.
Open de pot elke dag twee of drie keer om het gas te laten ontsnappen.
Dit ruikt nogal behoorlijk, trek het je niet aan het wordt lekker.

Duw de groente steeds opnieuw goed onder de pekel.
Hierdoor wordt de geur ook wel weer wat minder.

Ongeveer een weekje en de kimchi is eetklaar, zet hem in de koeling zodat het proces stopt of vertraagd.

Je hebt nu een bron van bacteriën die heel goed zijn voor je darmen, eet het bij rijst of noodles of gewoon bij je boterham.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.