Kletskoppen van Robért!!!

Waar komt dit meesterlijke koekje vandaan en hoe wordt het gemaakt?

Ik was laatst op een patisseriecursus** van Robért van Beckhoven,
waar we met de groep kletskoppen gingen maken.

Ik was er tot dan toe niet zo goed in geslaagd om ze te maken , vaak waren ze te dik, te taai, gewoon niet gelukt en ik gaf het gewoon op.
Tot op die zondag, ik was verrukt dat ze op het bakprogramma stonden en heel benieuwd hoe we ze gingen maken en hoe ze zouden smaken.

**Als ik voor een groep kook dan vind ik het altijd luxe om het dessert op te dienen in structuren.
Iets krokants, iets smeuigs, iets kouds met liefst iets warms en ook al is het niet mijn sterkste kant het wordt vaak erg gewaardeerd.
Waarschijnlijk heeft dat te maken met de smaakcombinaties die ik bedenk,
één van de kwaliteiten die ik dan wel weer goed beheers.

Het eerste dat ik leerde over de kletskoppen was dat het een roerdeeg is,
dus niets mixen want er mag vooral geen lucht in het beslag komen.
De boter moet zacht geroerd worden, dit mag bij een grotere hoeveelheid uiteraard wel in een machine met vlinder erin,
daarbij kun je met een föhn de buitenkant wat verwarmen zodat de boter mooi zacht wordt.

Heb je geen keukenmachine dan neem je een houten lepel of een spatel en dan goed blijven roeren,
essentieel dat de boter erg zacht wordt.
Let op! smelten is geen optie!

Dan komt het! er zit basterdsuiker in en water!
dat zorgt voor de knapperigheid én de gaatjes want door een goeie kletskop lees je gewoon de krant!

Je mengt dit water er vlot doorheen en voegt dan de overige bestanddelen toe,
goed roeren evt. smaakje erbij klaar!
Je doet het beslag in een spuitzakje en spuit kleine dopjes op een ingevette plaat,
en bakken maar!
Door ze ruim uit elkaar te spuiten voorkom je dat ze aan elkaar vastbakken maar daarvoor moet je ze gewoon vaker maken en oefenen.

Ik heb voor jullie opgezocht waar de kletskop vandaan komt en, de link onderaan dit bericht,voor jullie gekopieerd,
lees het maar eens als je het leuk vindt.

Dit is het recept van Robért van Beckhoven waarvoor ik toestemming heb gevraagd het hier te vermelden.

Ingrediënten:

60 gram roomboter, roer deze heel zacht
240 gram basterdsuiker(witte) en
80 ml water toevoegen en kort mengen in een keukenmachine of met de hand.
60 gram amandelschaafsel klein gemaakt en
100 gram patentbloem eraan toevoegen en een spuitbaar beslag ervan roeren.

In een spuitzakje doen en op een ingevette plaat dopjes spuiten.

afbakken op 200 graden tussen de 5-10 minuutjes afhankelijk van je oven en de grootte van de dopjes die je gespoten hebt.

succes!!!!!!

 

(van bij Robèrt, patisseriecursussen daar zijn een echte aanrader!)

https://www.bijrobert.nl/cursussen-agenda/cursussen-patisserie/patisserie-i_1/

https://www.bakkenderwijs.nl/geschiedenis/de-geschiedenis-van-de-kletskop/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.