Kreeft

De kreeften (Astacide) zijn een infraorde van kreeftachtigen die behoort tot de orde tienpotigen. Tot deze infraorde behoren dieren zoals de zeekreeften en de rivierkreeften

Kreeft, de geboorte van een delicatesse!

 

DSCN0057

Canadese kreeft

Kreeft, levend verkocht en waarom?

Dat gaat terug in de tijd, de geschiedenis van de kreeft, de Canadese kreeft.

Ooit was het eten van kreeft alleen voor arme mensen, de kreeften lagen bij laag water, voor het oprapen en werden door, o.a. de van origine daar levende Indianen, gevist en gegeten, liefhebber waren ze er absoluut niet van.

Het was zelfs zo erg dat kolonisten de kreeft zagen als waardeloos voedsel en men gaf dit aan de wezen en gevangenen die zich daardoor ook nog onterecht behandeld voelden.

Door de korte houdbaarheid van de kreeft en de toename van consumptie door mensen in het binnenland van de Verenigde Staten, ging men de kreeft inblikken.

Fabrieken ontstonden aan de kuststreken van Canada en het waren gouden tijden.

DSCN0053

In de VS stond vóór 1880 geen kreeft op het menu, toen kostte kreeft 1 dollar per kilo.

De vraag nam echter toe en een nieuwe wet zorgde ervoor dat de vrouwtjes met kuit teruggezet moesten worden, zo ook de jonge exemplaren omdat men zich realiseerde dat het aantal kreeften niet oneindig was.

Ze leven onder water, op land kun je je dieren nog wel tellen maar onder water……

De strengere regels veroorzaakte een verandering, conservenfabrieken kregen het moeilijk maar de kreeftenvisserij nam toe.

Hoe ging men dit nu aanpakken?

Een kreeft bederft heel snel, het tere vlees, voordat het gekookt wordt, is een mooie voedingsbron voor micro-organismen en bederf treedt snel op na de dood.

Oplossing was de dieren levend te vervoeren naar de consument, dus werden er kooien aangeschaft die men in zee wierp met aas om zo de kreeft levend te vangen.

Op de boten vervoerde men ze in zeewater en levend werden ze tot ver in het binnenland naar restaurants gebracht.

Gevolg, meer vraag, meer vangst, overbevissing.

De vangst liep terug van 200 kilo per 160 korven tot 1 kilo per 160 korven, in een visserdorp van die capaciteit en dat in 2 jaar tijd!

De Canadese kreeft werd met uitsterven bedreigd en door de schaarste steeg de vraag, hoe raar is dat?

Typisch voor mensen die iets zeldzaams willen eten en er het geld voor hebben, kreeft als statussymbool.

Van armeluis voedsel naar topvoedsel voor de rijken der aarde.

Een delicatesse was geboren!!

DSCN0065

Is de Canadese kreeft nu dezelfde kreeft als onze Oosterscheldekreeft?

Het antwoord is nee, het is een echte Europese kreeftensoort en door stromingen ooit per ongeluk vanuit de Noordelijke zeeën naar hier gekomen.

Een kreeft heeft rotsen nodig om zich te kunnen verstoppen en die waren door de bouw van de dijken nu ook in onze zanderige zee aanwezig.

De Oosterscheldekreeft is wel veel fijner en zachter van smaak dan kreeften uit andere werelddelen, ik zet een link over deze mooie duurzaam gevangen kreeft in dit bericht zodat je dit kunt lezen als het je interesseert.

Overigens de Canadese kreeft heeft geen vangst seizoen, hij is het hele jaar verkrijgbaar, in Nederland is er een seizoen voor kreeft van 31 maart-15 juli, hartstikke goed!!

Eet je kreeft? verwerk hem dan in zijn totaliteit, gooi niks weg wat bruikbaar is, de kopinhoud, de schalen en het mooie vlees,  ik deel mijn recepten binnenkort met jullie!

 

 

http://oosterscheldekreeft.nl/nl/de-oosterscheldekreeft

foto’s Monique Moreau voor So this is Food

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.