Lief Varken-Limburgs Varken LIVAR

“als ik wil dan rol ik door de modder, wroetend met mijn dikke snoet, luieren onder de bomen en spelen met mijn kameraden”

Smaak als beloning voor goede zorg!!!

Wanneer ik de laan in rijd zie ik het Klooster al liggen, wat is het hier mooi en wat heerst er hier rust.
Ik heb met Frans de Rond een afspraak, hij gaat mij een rondleiding geven en zal mij gaandeweg zijn verhaal vertellen.

Wanneer we elkaar de hand hebben geschud lopen we om het gebouw heen naar de velden, waar ik een groepje opgeschoten biggen zie rondrennen, ze zijn ontzettend leuk, hebben allerlei verschillende kleuren, van roze tot gevlekt, bruin, wat zwart, geen dier is hetzelfde en het lijkt alsof ze lachen, nee dat lijkt niet zo dat is zo.
Wat een lol en ik moet denken aan een kleuterschool in het speelkwartier, alleen duurt dit speelkwartier de hele dag, verderop zie ik er een paar uitgeteld in de schaduw liggen want teveel zon is wat ze niet zo lekker vinden.

Hier op Lilbosch maakt dat helemaal niks uit want als je hier varken bent kun jezelf bepalen of je naar binnen wil of niet.

Ietjes verder zie ik allerlei kleine stallen, de varkens die buiten leven kunnen als ze willen in de warme stallen slapen of liggen als het weer niet zo prettig is.
Sneeuw maakt hun niets uit maar vervelende aanhoudende regen, daar worden wij maar ook zij niet vrolijk van.

De dikkere wat oudere varkens kijken ons nieuwsgierig aan,
met een pak modder op hun rug en snoet hebben ze zich voorzien van een degelijke sunfactor,
grappig om te zien.

Ze staan bij hun voederbakken, slim bedacht, een knopje voor water en een knopje voor brokjes en omdat varkens heel erg slim zijn weten ze precies hoe dat moet.
Zo hebben ze dus vers stromend water en brokjes als snackje of maaltijd.

Een wei verder zie ik groepjes onder bomen liggen en een paar varkens zijn aan het spelen met takjes en modder,

eigenlijk ben ik een beetje jaloers…….

ik zou wel effe varken willen zijn!

 

Frans vertelt de geschiedenis van het ontstaan van dit erkende Limburgse ras, blij dat ik Limburger ben!!!

Het is inmiddels alweer meer dan vijftien jaar geleden dat enkele Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar staken. 

Ze hielden varkens zoals elke varkenshouder,

ze waren niet tevreden over hun werk en leven.

Hoe magerder het vlees, hoe hoger de opbrengst, dat is het motto van de moderne varkenshouderij.
Daar voelden wij Limburgse varkensboeren zich niet meer goed bij,
we wilden vlees gaan leveren aan restaurants.
We kregen van de chef’s allemaal hetzelfde antwoord: kom maar terug als je echt iets te bieden hebt, wij willen smaak.
Enkele chefs zeiden dat we maar eens in Spanje moesten gaan kijken want daar hebben ze varkens met smaak.
En zo stapten we op het vliegtuig en toerden in Spanje een hele week rond.
We wisten niet wat we zagen.
Kleinschalige boerderijen met andere rassen, ander voer, gelukkige varkens en gelukkige boeren.
Ook bezochten we die week diverse restaurants en proefden er varkensvlees zoals we het nooit geproefd hadden.

Ons besluit stond helemaal vast: we wilden een ras met smaak!
Dat was de start voor een intensieve zoektocht naar kwaliteit. Die zoektocht begon met varkensrassen.
De reguliere rassen zijn zodanig gekweekt dat ze zo weinig mogelijk vet produceren,
iets wat lijnrecht tegenover de factor smaak staat.
Vet is immers dé smaakdrager in het vlees.

De abdij

Het Livarvarken wordt gehoed in samenwerking met Abdij Lilbosch in Echt.
In de kloostertuinen van deze abdij scharrelen een deel van de Livarvarkens waar ze met veel liefde worden verzorgd door de monniken.
Al negen eeuwen volgen de monniken zoals die van de Abdij Lilbosch in het hart van Limburg eenzelfde levensstijl.
Een levensstijl die weliswaar met de omstandigheden van tijd en plaats rekening houdt, maar wezenlijk dezelfde is gebleven.
De sobere levensvorm die de broeders op het klooster naleven getuigt van respect voor plant en dier,
dit past bij het Limburgse landschap!

Streng onderzoek

Met het succes van Livar varkensvlees werd de huisvesting in het klooster op zeker moment te klein.
Er werd toen naar andere boerderijen gezocht waar de varkens net zo fijn konden leven als op de kloosterboerderij.
Er zijn momenteel acht boerderijen waar Livar varkens worden gehouden.

De eisen die Livar aan een boerderij stelt, zijn zeer hoog.
De stallen moeten voorzien zijn van een comfortabele laag vers stro.
De dieren moeten dag en nacht naar eigen keuze buiten kunnen.
Vers stromend water en voldoende voer moeten altijd aanwezig zijn.
En wat heel belangrijk is, de boerderij moet kleinschalig zijn, er mogen maximaal 1000 varkens gehouden worden.

Wellicht het zwaarste criterium waar een kandidaat boerderij aan moet voldoen,
en dat is vele malen sterker dan welk bio label dan ook: de kandidaat wordt onderworpen aan een streng onderzoek door vader abt.
Hij kijkt daarbij vooral naar de mensen, want het zijn de mensen die het moeten doen.
Welke beweegredenen hebben ze?
Hoe is hun gezin?
Hoe gaan ze om met dieren?
Pas als hij groen licht geeft, mogen ze aan LIVAR varkens gaan opvoeden.

 

De mensen achter Livar

Livar is in 1999 opgericht door vijf Limburgse varkenshouders waarvan er twee nog steeds betrokken zijn bij Livar.
Dat ben ik en Hans Corsten.
Enkele jaren later zijn Abdij Lilbosch en Frank mijn zoon toegetreden als aandeelhouders van Livar.

Frank heeft inmiddels de algehele leiding op zich genomen.

livar-fc-img_1744

Waar komt die speciale smaak nu vandaan?

Het Livarvlees onderscheidt zich van andere soorten varkensvlees.
Het vlees is rijper en doorregen met vet.
Dit vet zorgt voor de smaak van het vlees welke typisch is voor LIVAR vlees.
Bovendien treedt er bij bereiding nauwelijks gewichtsverlies op (normaal varkensvlees verliest al gauw een kwart aan gewicht, Livarvlees slechts acht procent)
Hierdoor blijft het vlees zeer mals en sappig.

Hoe zit dat nu met al die vrijheid en al die beweging?

Het welzijn van de dieren is voor Livar heel belangrijk.
Niet alleen omdat dat goed is voor het dier maar ook omdat dit de vleeskwaliteit ten goede komt.
Een varken dat haar hele leven in alle rust en ruimte heeft kunnen rondscharrelen heeft nauwelijks stress ervaren.
En dat proef je terug in het vlees!

Alle Livarvarkens kunnen buiten rondscharrelen, met wroetgelegenheid!
Het vele bewegen van het varken zorgt ervoor dat er intramusculair vet ontstaat.
Binnen hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking en hebben ze een groot bed van stro.
De varkens mogen zelf weten of ze buiten of binnen willen liggen.

Als Livar zijn we voortdurend bezig met innovatie van onze boerderijen om het de varkens nog beter naar hun zin te  maken.
Op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch wordt geëxperimenteerd door de varkens in een grote wei te laten lopen.
Zonder stal dus.
Ook in deze wei hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking.
In de wei staat overigens wel een grote hut waar ze kunnen schuilen bij slecht weer.

De Dierenbescherming is positief over Livar.
Zij zien gelukkige stressvrije dieren die voldoende beweging hebben, rustig kunnen opgoeien en heel sterk zijn.
We zijn beloond met 3 sterren voor dieren welzijn het hoogste dat er is!

skoo20140811-0112

Regionaal

Het regionale karakter van Livar is heel belangrijk.
Transportafstanden worden tot een minimum beperkt.
Daarom is het ook mogelijk om kringloop van grondstoffen toe te passen.
De varkens worden gevoerd met Limburgse granen.
Een groot deel van deze granen komt zelfs van de akkers van Abdij Lilbosch in Echt.
Het stro en de mest van de varkens wordt weer gebruikt om akkers te bemesten van boeren in de omgeving.

Alle varkens worden geslacht in een klein ambachtelijk slachthuis dat binnen anderhalf uur reisafstand van alle boerderijen is gelegen.
Het Livar varken is vanaf het begin altijd erg gewild geweest door chefs van de betere restaurants.
Om het hele varken te verwaarden heeft Livar altijd samengewerkt met ambachtelijke bedrijven voor het maken van mooie vleeswaren zoals gedroogde en gekookte hammen en worsten.
Sinds 2009 heeft Livar haar eigen slagerij waar sindsdien alle varkens worden versneden en verwerkt tot de allermooiste producten die hun weg vinden naar de meest kritische consument via de betere restaurants en slagerijen.

Na de rondleidng rijd ik met Frans naar Echt en krijg ik een rondleiding door het verwerkingsbedrijf.

Het ziet er hier gelikt uit, het is niet heel groot maar dat hoeft ook niet, per week worden er 200 varkens verwerkt, welke in 3 partijen aankomen om versheid optimaal te houden en het werk te verspreiden.
Ik ben onder de indruk van dit prachtige ambachtelijke bedrijf, ik bedank Frans voor de rondleiding en ik krijg nog een heerlijk Livarano worstje mee.

Heerlijk!!

Binnenkort een mooi recept met LIVAR procureur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.