Mangomeringetaartje met zomerfruit

Een meringetaartje op harde wener

1.2.3.deeg en een eitje

Ingrediënten

100 gram suiker
200 gram zachte boter in blokjes
300 gram bloem
medium eitje
medium reepje witte chocolade

bakpapier

bakbonen(kunnen droge bruine bonen zijn of keramische)

 

Bereidingswijze:

Weeg de ingrediënten af en leg het meel op je werkbank.
Maak een kuiltje en doe daar de suiker, boter en het eitje in.
Werk met 1 hand en meng vanuit de rand naar het midden toe.

Meng het deeg vlot tot een kruimelig deeg,
kneed heel kort met 2 handen tot een bol,
neem huishoudfolie en pak het deeg ,
een beetje platgeslagen in,

leg min. 30 minuten in de koeling.

 

Zet de oven op 175 graden hete lucht.
Pak een taartring van 18 cm doorsnee of de ring van een springvorm in deze maat en beboter deze.
Zet hem op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Zet de ring erop, verplaats deze niet meer.

Bestrooi je werkvlak met bloem en leg het deeg erop, rol uit tot 5 mm dikte,

controleer steeds of je het deeg los krijgt van de ondergrond.
Werk vlot want het deeg kan zo weer veel te warm worden.

Maak repen die de randen vormen van je ring,
laat ze niet teveel overlappen wanneer je niet de hele ring meteen kunt bekleden.
Snijd de reep los en rol hem luchtig op,
rol hem weer af tegen de rand van de ring aan.

Bekleed de bodem, voordeel van dit deeg is dat je een beetje kunt puzzelen met de bodem dat zie je niet terug na het bakken!!

Leg bakpapier op het deeg en doe daar de bakbonen op.

Bak 10 minuten, haal de plaat uit de oven, verplaats de ring niet, haal het papier met de bakbonen erin eruit en bak nog eens 20 minuten.

Haal hem uit de oven en laat afkoelen.

Smelt de chocolade in magnetron of au bain marie en smeer de bodem in met een kwastje met de gesmolten chocolade, let op!
Au bain marie, je zet een kom met de chocolade op een klein steelpannetje met een bodem water die de kom niet raakt, middelhoog vuur en smelten maar.

De vulling

Mangobasis (maak dit na het bakken van de bodem)

Ingrediënten:

2 blaadjes gelatine
250 ml mangopuree, liefst van boiron (sligro/hanos)**
2 eidooiers (kijk even bij eiwit)
50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
30 gram bloem, gezeefd
50 gram koude boter in klontjes

Bereidingswijze:

Kook de helft van de mangopuree op met de suiker en en de vanillesuiker,
Week de gelatine in ruim koud water.
meng de rest van de ingrediënten behalve de gelatine en roer los.

Laat het hete mengsel “familie” maken met het koude en roer even door.
Zet het terug op laag vuur en gaar zodat de meelsmaak weg is, voeg de gelatine toe giet het op de bodem.

Zet even in koeling of vriezer.

Maak ondertussen de mangoblokjes (maak deze tijdens het afkoelen)

Ingrediënten:

1 mango
100 gram suiker
30 ml water

Bereidingswijze:

Maak kleine gelijkmatige blokjes van de mango,
giet het water in een steelpan en voeg de suiker toe, roer niet!
Zet het op een klein vuurtje en smelt de suiker,
voeg de blokjes toe en breng aan de kook,
giet de siroop af
zet weer op het vuur en karamelliseer de blokjes fruit.
Doe deze blokjes op de mangobasis.

Eiwitmeringe

3 medium eitjes, gescheiden (kijk even bij mangobasis gebruik daar het eiwit van)
50 ml water
150 gram suiker

Maak een karamel, ongekleurd van het water met de suiker en kook tot 121 graden.

Als de karamel 105 graden is klop je de eiwitten in een vetvrije kom,
zonder spoortje eigeel(dan lukt het niet) op met 2 eetl. suiker let op!
(eerst beetje schuimig kloppen dan suiker toevoegen dit voorkomt vlokkerig worden van het eiwit)

Giet de kokende karamel op het eiwit al kloppend op hoge snelheid, verbrand je niet!!
Klop koud, het eiwit gaart nu.

Doe het eiwit in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit dit op de taart.
Brand af met een gasbrander tot goudbruin, dit zorgt ervoor dat het eiwit nog wel 2 dagen goed blijft op je taart

 

** Mangopuree neem twee tot drie mango’s, maak stukken en kook dit op met wat suiker en water, mix met een staafmixer. Weeg 250 ml af.

Neem zomerfruit uit je tuin of  kijk de buurman eens lief aan, heb je deze keuzes niet dan neem wat bosbessen, frambozen, aardbei of kruisbessen of gewoon wat je lekker vindt, leg dit op je taart, decoreer evt. met citroenmelisse of munt

 

Succes!!!! En smakelijk!

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Mangomeringetaartje met zomerfruit

  1. Hi Monique, ziet er fantastisch uit! Wat zullen jullie gesmuld hebben ;-)
    Gr Wieske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.