Masterchef Holland 2015 Dirk

Het Masterchefverhaal van Dirk

 

 

Naam: Dirk Kretschmann

Leeftijd: 48

Beroep: Werkvoorbereider

Jaar van deelname: 2015

 

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Als levensgenieter vroeg ik me af hoe een hoop lekkere gerechten klaar gemaakt werden en ben ik me hier in gaan verdiepen.

Van het een kwam het ander en voor ik het wist had ik een kast vol kookboeken en verschillende soorten keuken apparatuur.

 

Waarom heb je meegedaan aan Masterchef Holland?

Koken was voor mij een uit de hand gelopen hobby en iedereen was altijd laaiend enthousiast over mijn kookkunsten, maar aangezien ik zelf mijn grootste criticus ben dacht ik: dat zeggen je vrienden en familie altijd.

Ik dacht toen laat ik maar eens kijken wat andere mensen ervan vinden, geef jezelf op. en wie weet!

 

Vertel hoe je ervaring was.

Masterchef was voor mij een groot avontuur, meestal hebben de mensen om me heen zoiets van: o ja daar heb je hem weer met zijn eten en verhalen over chefs.

Dat was een van de leuke kanten van masterchef met 15 andere foodies samen heel de dag met eten bezig zijn en door elkaar geïnspireerd worden.

Het was één groot leerproces aangezien ik anders altijd eerst verzin wat ik ga koken dan boodschappen ga doen en lekker de tijd neem om iets lekkers te maken, dit was bij Masterchef natuurlijk even anders door het wedstrijd element.

 

Mijn signature dish:

 

Thom kha kai met jasmijnrijst en ingelegde komkommer. (recept verderop)

 

 

Wat heeft Masterchef Holland jou gebracht?

Een levenservaring, het was voor mij echt een ervaring en heb heel veel over mijzelf geleerd.

 

Zou je het nog een keer willen overdoen?

Ja ik zou morgen weer zo meedoen ook al viel er niets te winnen maar voor het avontuur en het plezier.

 

Wat wil je graag bereiken?

Ik ben zo iemand die nog steeds niet weet wat hij wil worden als hij groot is hahaha.

 

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Ik leef eigenlijk meer van dag tot dag, je weet toch niet wat de toekomst gaat brengen misschien wil ik morgen bijvoorbeeld wel beeldhouwer worden en ga ik dat doen.

 

Sluit af met een quote:

Doe wat je wil lullen doen ze toch!

 

Op het moment ben ik met mijn andere hobby bezig muziek maken, speel gitaar in een band: Astronuts en dit gaat best wel goed we zijn sinds vorig jaar bezig en hebben tot nu toe 2 keer opgetreden, bij het laatste optreden kwam Wouter ( van Masterchef 2015) ook gezellig langs.

 

dirk

Thom Kha Kai

Ingredienten:

3 duimgrote stukken verse gember
5 tenen knoflook
4 stengels sereh
5 rode chili pepers
400 ml (1 blik) kokos melk
1 kip
100 gram shiitake
4 stuks limoen
5 stuks limoenblad
1 grote bos Koriander
2 stuks sjalot
1 bos lente ui
100 gram witte jasmijn rijst
1 komkommer
1 fles nam Pla
1 pot tamarinde pasta
1 fles sesamolie
1 bananenblad
Zout
Arachideolie

 

Bereidingswijze 

Mis en place

Maak alle ingrediënten schoon, schil ze , snij zoals aangegeven in het recept en haal de filets van de kip.

 

Kipfilet

Maak een pasta in de vijzel of blender van 1,5 duim gember, 2 tenen knoflook, de zachte delen van 3 stengels sereh, 3 rode pepers (even kijken hoe heet ze zijn en de hoeveelheid zaadjes aanpassen), 2 limoenbladeren en 1/3 van de korianderstelen.

Snipper de sjalotten in kleine blokjes en fruit deze in olie glazig, voeg dan de kruidenpasta toe met wat zout en peper en bak dit aan tot de oliën vrij komen, voeg nu de kokosmelk toe en laat voor 10 minuten de smaken intrekken, blus af met limoensap van 1 limoen. Koel op ijs en doe de koude marinade met de kipfilet in een vacuümzak en trek dit 3 keer vacuüm. Gaar de kip nu sous vide op 65,5 graden voor 30 á 35 minuten. Grill de kip filet kort op een geoliede grill aan beide kanten voor een ruitje en wat rooksmaak. Zout na.

 

Kippenbouillon

Hak de rest van de kip in stukken en zet dit in een snelkookpan op net onder water met ½ duim gember, 3 tenen knoflook, 1 gekneusde stengel sereh, 2/3 van de koriander stelen, 3 x limoenblad,   1 x stengel bos ui, zout en peper. Trek hier de bouillon in 40 minuten en zeef dit.

 

Rijst

Kook ondertussen de jasmijnrijst met zout en laat uitstomen tot een mooie droge korrel.

Gemberjullienne

Snij een duim gember in fijne reepjes en frituur deze in hete olie laat uitlekken op keukenpapier en zout gelijk na.

 

Ingelegde komkommer

Was de komkommer, snij overlangs door de helft en verwijder het zaad, snijd schuin in diagonale lange stukken. Meng ½ eetlepel klein gesneden rode peper, 2 eetlepels vissaus, ½ eetlepel tamarinde pasta, 1 eetlepel suiker en 3 eetlepels water en marineer de komkommer hierin, dit kan ook eventueel vacuüm getrokken worden zodat de marinade sneller intrekt.

 

Shiitake

Verwijder de stelen en maak de shiitake schoon, snij in plakken en bak deze kort in wat olie en zout deze.

 

 Afwerking

Verhit de marinade opnieuw en doe er wat bouillon bij tot de soep een mooie structuur heeft, snij de kipfilet op de draad in mooie plakken leg deze in een diep bord giet hierop de soep en maak af met een scheutje nam pla, limoensap van ca. een halve limoen, druppels sesamolie, 1 eetlepel verse ringen rode peper, de shiitake en blaadjes koriander leg de gefrituurde gember op de kipfilet serveer op een plank waarop het bananenblad ligt met daarop de rijst en de ingelegde komkommer apart.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.