Masterchef Holland 2016 Krista

in het dagelijks leven fysiotherapeute en kookt de sterren van de hemel!!

13256161_698891776917651_21968729280554948_n

 

 

Naam: Krista Kersbergen

Leeftijd:40

Beroep:Fysiotherapeut

Jaar van deelname: 2016

 

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Als klein meisje kreeg ik ooit een kinderkookboek voor mijn verjaardag. Als ik in de weekenden eerder wakker was dan mijn ouders dook ik, gewapend met mijn kookboek, de keuken in en struinde ik de koelkast af naar bruikbare ingrediënten.

Meestal hadden we niet alle benodigdheden in huis en dus zocht ik naar alternatieve producten die op dat moment wel voor handen waren.

Op deze manier ontstonden de meest uitzonderlijke creaties zoals flensjes met tijm en rozemarijn of tosti’s met pindakaas en honing.

Vervolgens verraste ik mijn ouders met een origineel ontbijtje op bed. Niet altijd waren ze even gecharmeerd van mijn creaties maar in deze jaren heb ik wel mijn passie voor koken kunnen ontdekken én ontwikkelen!

Eigenlijk is er sindsdien niet zo heel veel veranderd. Ik experimenteer nog net zo als dat kleine meisje in de keuken van mijn ouders alleen vallen mijn kookkunsten nu wel in de smaak.

Door de vele reizen die ik in de afgelopen 20 jaar heb gemaakt is mijn passie voor koken nog groter geworden. Als ik op reis ben, eet ik vaak buiten de deur en struin ik alle foodmarkets af. Ik haal veel inspiratie uit de nieuwe, onbekende en smaakvolle kruiden en producten die ik op mijn reizen ontdek en uitprobeer. Eenmaal weer thuis, kan ik niet wachten om met mijn nieuw opgedane inspiratie aan de slag te gaan.

 

 

Waarom heb je meegedaan aan MasterChef Holland?

Het leek me een ontzettend leuke uitdaging om mee te doen aan MasterChef Holland.

Ik volg het programma al jaren en zit dan op de bank mee te koken met de kandidaten.

Steeds meer begon het bij mij te kriebelen en ik vroeg me af hoever ik het zou kunnen schoppen in zo’n wedstrijd.

Toen ik vorig jaar de Masterchef Mysterybox Challenge won tijdens een bezoek aan de Taste of Amsterdam, gaf mij dit zo’n enorme kick dat ik besloot mij dit jaar voor het programma op te geven en een kans te wagen.

Ik had natuurlijk nooit durven dromen dat ik mij uiteindelijk zou plaatsen bij de laatste 16 kandidaten.

 

Vertel hoe je ervaring was.

Mijn deelname aan t programma is een groot avontuur geweest. Ik zou het zo weer doen! Alleen zou ik dan mn kippenlevertjes wat beter bereiden, haha..

Ik heb super leuke mensen leren kennen en het mooie is we hebben allemaal 1 gemeenschappelijke deler, nl FOOD!

 

Wat was jouw signature dish? 

Geglaceerde kalfswang met een mousseline van aardpeer, cantharellen, sugar snaps en chips van pastinaak.

 

 

Wat heeft Masterchef Holland jou gebracht? (nieuwe carrière, niets of aan t denken gezet)

Sinds mijn deelname aan MasterChef zijn er veel leuke dingen op mijn pad gekomen.

Zo ben ik op dit moment bezig met een kookboek in opdracht van de Xenos en ben ik chefkok voor een leuke online reclamecampagne.

Daarnaast ben ik druk met kookopdrachten en promotie voor mn eigen bedrijfje “Culinair voor Thuis’.

Ook kook in zo nu en dan op themadagen bij de groothandel. Heel afwisselend allemaal en erg leuk om te doen!

 

Zou je het nog een keer willen overdoen?

Absoluut! T was een hele mooie ervaring!

 

Wat wil je graag bereiken?

 

Een aantal jaren geleden heb ik mijn eigen bedrijfje opgestart.

Wat begon als een hobby begint inmiddels langzaam wat concretere vormen aan te nemen.

Onder de naam “Culinair voor Thuis” kook ik als chefkok bij mensen thuis of op locatie. Ook ben ik in te huren als cateraar en verzorg ik kookworkshops.

Graag zou ik mijn eigen bedrijfje willen uitbreiden en dit combineren met m’n huidige baan.

 

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

 

Over tien jaar wil zeker nog steeds met koken bezig zijn. Ik weet nog niet precies op welke manier maar wat ik zeker weet is dat ik ontzettend blij wordt van koken.

Koken betekent voor mij zoveel meer dan alleen het klaarmaken van een gerecht. Het contact met mensen en het delen van mn passie zijn voor mij onlosmakelijk met koken verbonden.

 

Geglaceerde kalfswang met een mousseline van aardpeer, cantharellen, sugar snaps en chips van pastinaak.

Ingredienten: 

 

Bereiding:

 

Kalfswang en kalfsfond:

Allereerst haal ik de kalfswang uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Ik verwijder de grootste stukken vet en vliezen maar laat voldoende vet zitten voor de smaak en malsheid.

 

Ondertussen snijd ik winterwortel, knolselderij, ui en knoflook in grove stukken en bak deze in een koekenpan totdat ze goudbruin gekarameliseerd zijn. In een braadpan zet ik een paar eetlepels tomatenpuree aan. Vervolgens doe de gekarameliseerde groenten in de braadpan bij de tomatenpuree samen met een halve fles rode wijn en een liter zelfgemaakte runderfond ( de fond die ik over heb van een vorige stoofvleesbereiding bewaar ik in de vriezer). Ik kneus een paar blaadjes verse laurier en doe dit samen met wat takjes tijm, steranijs en kruidnagel in m’n pan. Ik breng het geheel enkele minuten aan de kook en zet het vuur daarna weer lager.

 

Het vlees kruid ik rijk met zeezout en verse peper en snijd het vervolgens in grove stukken. Daarna bak ik de kalfswang in een mengsel van boter en olie in de koekenpan totdat deze goudbruin en volledig dichtgeschroeid is.

Het vlees doe ik bij de groenten en kruiden in de braadpan.

 

De aanbaksels van het vlees en de groenten, welke zijn achtergebleven in de koekenpan, blus ik af met een scheutje rode wijn en schraap deze los van de pan. Dit voeg ik toe aan de braadpan. Mocht het vlees nog niet volledig onder de fond liggen, voeg ik wat kokend water toe.

 

Vervolgens laat ik het geheel ongeveer 12 uur op lage temperatuur ( 65 graden ) stoven in de pan. De temperatuur houd ik in de gaten met een thermometer.

Het liefst maak ik het vlees en de fond 2 dagen van te voren zodat alle smaken goed kunnen doortrekken.

 

Nadat het vlees en de fond 12 uur hebben gesudderd, laat ik het tot kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna een dag in de koelkast. Hierna warm ik het geheel langzaam op totdat de fond weer vloeibaar wordt. Ik schep het vlees uit de braadpan en zeef de fond door een grove en daarna door een fijne zeef.

De helft van de fond doe ik terug in een schone pan samen met de kalfswang. De andere helft van de fond doe ik in een grote koekenpan en laat het reduceren totdat het de gewenste dikte heeft en er een mooie gladde jus ontstaat. Deze jus gebruik ik om later m’n saus mee te maken en het vlees in te glaceren.

Indien de fond voldoende is gereduceerd, bepaal ik door te proeven of het nodig is deze nog wat meer op smaak te brengen.

 

Mousseline van aardpeer:

Ik schil de aardperen met een dunschiller en schaaf hier vervolgens een paar dunne repen van af. Deze leg ik apart zodat ik hier later de chips van kan maken.

De rest van de aardperen snijd ik in stukken. Deze zet ik even aan in boter . Vervolgens voeg ik water toe en een flinke snuf zout en stoof de aardpeer totdat ze zacht is. Nadat ik de aardpeer heb afgegoten, stamp ik deze zo fijn mogelijk met een pureestamper en voeg hier een klein scheutje room aan toe. Ik draai de puree daarna kort glad in de keukenmachine en breng deze op smaak met een beetje zout. Tot slot druk ik de puree, met de achterkant van een pollepel, door een bolzeef in een steelpan zodat ik deze later weer kan verwarmen.

 

Chips van pastinaak:

De dunne repen die ik eerder vd pastinaak heb geschaafd, frituur ik kort in olie totdat deze knapperig zijn. Ik breng ze hierna op smaak met wat zout.

 

Sugar snaps:

Ik was de sugar snaps in koud water en verwijder het “kontje”.

Vervolgens zet ik een pan op met water en zout en breng dit aan de kook. Ondertussen zet ik een schaal met ijswater klaar.

Ik blancheer de sugar snaps kort ( max 2 min ) en leg ze daarna in ijswater zodat ze niet verder doorgaren en de mooie frisgroene kleur behouden blijft.

Voordat ik m’n gerecht ga opmaken, verwarm ik de sugar snaps even kort in een pan met een klein beetje roomboter.

 

Cantharellen:

Voordat ik de cantharellen ga bakken borstel ik de paddenstoelen goed schoon en spoel ze indien nodig kort af onder de kraan om zand te verwijderen. Vervolgens dep ik ze droog met keukenpapier.

De kleine cantharellen laat ik heel en de grote snijd ik in twee.

Ik bak de cantharellen in olie in een hete koekenpan op hoog vuur in totdat ze goudbruin van kleur zijn en het meeste vocht is verdampt. Ik kruid ze tot slot na met zout en peper. Voor de opmaak, verwarm ik ze nog even kort in de koekenpan.

 

Quinoa:

 

Voordat ik de quinoa ga koken, spoel ik deze goed af onder de kraan. Vervolgens breng ik 2 delen groentenboullion aan de kook en voeg hier 1 deel quinoa bij. Ik kook de quinoa gaar in 12 tot 15 minuten en giet daarna overtollig water af. De quinoa laat ik staan in de pan met de deksel erop totdat ik mijn bord ga opmaken.

 

Finishing touch

 

Om m’n saus af te maken, voeg ik een beetje stroop toe aan de gerecuceerde fond en verwarm het totdat de stroop zich volledig met de saus heeft vermengt. Tot slot monteer ik m’n saus met enkele klontjes koude roomboter.

 

De kalfswang heb ik inmiddels opgewarmd in de andere helft vd fond. Ik schep het vlees uit de pan en snijd het waar nodig mooi bij. Vervolgens glaceer ik he vlees in m’n koekenpan met de saus.

 

Ik verwarm de pastinaken crème, de cantharellen en de sugar snaps en kan nu met de opmaak van m’n gerecht beginnen.

 

Dit gerecht heb ik regelmatig gemaakt voor vrienden en familie. De opmaak is strak en subtiel en ik presenteer het gerecht op een mooi groot bord met on top de krokante pastinaak.

 

Graag je evt. bedrijfsgegevens met activiteit, foto masterchef, recept signaturedish met evt. een foto ervan.

13244692_698087900331372_5829845728669331257_n

 

Bedrijfsnaam: ‘Culinair voor Thuis’

Omschrijving: Chefkok | privat dining | catering | workshops

Website: www.culinairvoorthuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.