Masterchef Holland 2016 Monique

Het verhaal van Monique

Leven na Masterchef.

 

Naam:Monique Moreau

 

Leeftijd: 52

 

Beroep: operatie-assistente chirurgie, zelfstandig ondernemer

 

Jaar van deelname: 2016

 

Waar komt je passie voor koken vandaan?

 

Mijn passie voor koken is ontstaan in de keuken van mijn moeder.
Mijn moeder kookte altijd bijzonder lekker, iets wat zij van haar oma en vader heeft meegekregen.
Haar vader was een man die erop uittrok in de natuur.

Met zijn eigen kinderen en de kinderen in de buurt maakte hij vliegers zoals hij dat alleen kon,
hij maakte konijn in het zuur zoals hij dat alleen maar kon en als hij een haas kon bemachtigen dan liet hij hem zo lang afsterven dat ie een uur in de wind stonk.
Mijn opa bereidde deze haas dan heel erg lekker.
Mijn moeder vond dit als kind heerlijk.

Een weekend begon bij ons meestal met de bestellingen die mijn moeder deed bij slager,
groenteman en melkboer, dat was toen zo want op was op.
Vrijdags het soepenvlees met mergpijpjes,
zaterdags de flessen slagroom, melk, karnemelk en gele pudding, allemaal in glazen flessen,
en de groenteman bezorgde de rest, seizoensgebonden groenten.

Mijn moeder moest wel zorgen dat de slagroom ver weggezet werd van mij want ik maakte een gaatje in het dopje en slurpte met gemak een half flesje leeg.
Als mijn moeder bakte op donderdag of vrijdag, vlaaien en cake,
pikte ik vaker een pakje roomboter en snoepte ervan onder de keukentafel!!

Ik zette met haar de soep op en mocht het konijn aanbakken op haar aanwijzingen.
Aardappelen schillen, appels schillen, witlof wassen, en roux maken, mayonaise maken met een mixer of binden met aardappelmeel (best ever) ik deed het allemaal.
Middageten was bij ons ook echt middageten, soep, hoofgerecht en dessert
en op zondag was het extra lekker en dan moest de knoop van de broek vaak open, dat waren nog eens tijden.

Dus daar komt mijn passie vandaan.

 

Waarom heb je meegedaan aan Masterchef Holland?

 

Waarom ik mee heb gedaan.
Ik heb een tijd een kookstudio gerund maar ben hiermee gestopt vanwege het feit dat het erg belastend was in ons gezin daar dit in mijn eigen keuken was,
er vaak 14 mensen waren en de keuken in het centrum van ons huis ligt.
Er waren daardoor regels en dat belemmerde ons in onze privacy.
Ik vond het top om te doen en had dit graag voortgezet als ik een andere locatie zou hebben gehad.

Terug naar gezondheidszorg,
dat wilde ik wel graag en dan met een nieuwe uitdaging, physician assistant in de huisartsen praktijk,
geweldig beroep, wel nog even 2 jaar flink studeren maar dat maakte me niets uit.
Als ik ergens voor ga dan maak ik dit ook af.
Helaas werd ik niet aangenomen en gaf ik zelfs 1 huisartsenpraktijk een heel goed idee,
i.p.v. dat ik werd aangenomen werd ik afgewezen omdat de assistente de opleiding ging doen,
heel erg jammer.

Ik vond het Masterchef seizoen 2015 erg leuk en een vriend van mij had ervaring met Top Chef en vertelde mij dat hij het een superervaring vond en toen was ik om.
Gewoon ingeschreven, kleine kans dat je erbij bent.

 

Vertel hoe je ervaring was.

 

Mijn ervaring met Masterchef Holland, nou het is wel een heftige ervaring.
Eerst word je gebeld, krijg je een heleboel vragen en of je het ook wel zeker weet, nou dat wist ik wel.
Of ik met een gerecht naar Amsterdam wilde komen, een koud gerecht, in onderdelen, zoet of hartig en ik moest terplekke een bordje opmaken.

Ik was bloednerveus die dag,
de kandidaat die voor mij was kwam lijkbleek naar buiten,
ik dacht die man gaat dood o jee en nu ben ik aan de beurt.
Ik werd door 2 dames welkom geheten en het voelde meteen goed.

We kletsten honderduit en werden foto’s gemaakt,
een stukje film opgenomen met de vraag waarom ik de juiste kandidaat voor Masterchef zou zijn haha.
Daarna nog het bord opmaken en toen kon ik weer gaan.
Daarna ging het snel, ik mocht weer komen en nu zou ik dus moeten koken,
binnen een uur met camera opnamens en twee juryleden,
Robert Kranenborg en Michiel v Eerden.
Ik was heel erg zenuwachtig maar eenmaal aan de kook viel alles van me af.

Daarna werd ik dus kandidaat,
en werd de eerste kennismakingsdag met de collega-kandidaten bekend gemaakt.

Tijdens die dag werd alle publiciteitsmateriaal opgenomen,
superleuk, het eitje breken voor de leader, haha 3 keer opgenomen,
het ei vloog alle kanten op.

Het was echt top.

Twee dagen later begonnen de eerste opnames,
wat een ervaring, als ik er maar niet uitvlieg,
dat is wat constant door je hoofd gaat, ik vond het vaak echt te heftig,
maar meteen in die eerste week maakte ik een gerecht dat stond als een huis,
ik kreeg een applaus, het was overweldigend.

De rest is geschiedenis en ik werd derde!!

 

Wat was jou signature dish? (graag met recept)

Auditie 1 Masterchef Holland

Gegaarde gemarineerde aubergine met Baharat, couscoussalade met rode biet & frisse toetsen, geitenkaascreme, grijze garnaaltjes

 

1 aubergine in plakken van 1 cm
1 liter rode bietensap
2 rode bietjes
1 el rozijnen*
1 el cranberry’s*
1 rode ui in halve maantjes
100 gram couscous, handgerold
500 ml groentenbouillon
baharat kruiden
olijfolie
venkelzaad*
1 sjalotje, in kleine snippers*
verse kruiden (koriander,peterselie en munt)*
1 biologische sinaasappel, uitgesneden en zestes*
pedro ximenes sherry
balsamicoazijn
50 gram zachte geitenkaas
20 ml room
zwarte peper uit de molen
Himalayazout uit de molen
sumac
cressjes
60 gram grijze garnaaltjes
sushiazijn

img_7508

Kook de liter bietensap in totdat hij stroperig is (±40 minuten)
Kook de couscous beetgaar in de bouillon, giet hem af en laat hem uitdampen in een zeef.(of kook hem gaar en spoel koud)
Kook 2 bietjes in de schil in water met zout. Giet af en laat uitdampen.
Zet de rozijntjes en cranberry’s in een mengsel van evenveel delen balsamico en sherry, laat goed wellen en hak in kleine stukjes.
Maak maantjes van de rode ui, zet aan in een beetje olie,
blus af met een beetje sushi azijn en laat op klein vuurtje,
met deksel erop, zachtjes garen.(deze uien vond Ottolenghi heerlijk)

Snijd de aubergine in plakken 1 cm dik,
maak een mengsel van Baharat en olijfolie,
neem een kwastje en wrijf de plakken aan 1 kant in met dit mengsel,
maak een grillpan heet en zet de oven op 175 graden.
Grill de schijven op de oliekant en wrijf de bovenkant nu ook in met de olie.
Bestrooi met zeezout uit de molen.
Leg de plakken in een ovenschaal en gaar ze. Laat ze bij kamertemp. afkoelen.
Doe de geitenkaas met de room in een keukenmachine,
maak hem op smaak met zout uit de molen en doe hem in een spuitzak,
leg in de koeling.

Snijd de sinaasappel uit,
vang het sap op en maak kleine stukjes van het vruchtvlees.
Gaar de sjalotjes in het sinaasappelsap en voeg toe aan de couscous.

Maak de garnaaltjes vlak voor opdienen aan met een klein beetje sushiazijn,
zet in de koeling indien nodig.
Was de kruiden en hak deze mooi fijn.
Haal met een lepel de schil van de uitgedampte afgekoelde rode bietjes.
Maak hele fijne brunoise van de bietjes.
Maak de couscous aan met de ingrediënten met een *.
Zorg dat dit geheel zeer goed op smaak is!

Maak nu het bord op en gebruik eenvoudig de garnering,
strooi sumac over het geheel en druppel met bietensiroop.

 

Wat heeft Masterchef Holland jou gebracht?

 

Masterchef heeft mij in eerste instantie een groepje fijne mensen gebracht die in mijn leven zijn gekomen,
terplekke was de hele crew ontzettend aardig en nu na Masterchef heb ik met een aantal mensen een heel leuk contact en met een paar een vriendschap opgebouwd.

Ik wil Patrick daarbij even apart benoemen omdat wij elkaars steun en toeverlaat waren tijdens de hele ervaring, wij reisden vanuit het zuiden samen naar Amsterdam en moesten onze doelen steeds bijstellen,
niet als eerste eruit vliegen, top 10, top 5, finale en toen helaas achter elkaar eruit.

Emotioneel gezien was dit voor ons beiden heftig daar wij beiden een gezin achterlieten en zondags soms vertrokken uit een thuissituatie waar vanalles nog niet besproken was.
Daarbij heb ik een hele oude moeder die bang was dat ze het niet zou overleven om me op tv te zien en nog zo vanalles. (ze wordt in januari 93)

Wij hadden graag die laatste dag samen gestaan.
Verder heb ik al hele leuke dingen gedaan en wil ik in de toekomst verder in de food,
ik heb zowiezo met Patrick leuke ideeën ook voor 2017 en verder ben ik voornemens weer een bedrijf op te richten,
maar vooralsnog is dit even under construction!

IMG_5579

Zou je het nog een keer willen overdoen?

 

Jazeker, ik had het ook echt niet willen missen.

 

Wat wil je graag bereiken?

 

Wat ik heel graag wil bereiken is een onderneming te starten en deze succesvol te maken en mijn wens is een eigen kookprogramma op tv liefst samen met Patrick,
we hebben een heel leuk plan klaarliggen echter men wil nog niet zo in tv land,
je moet een sponsor hebben dus mocht er iemand zijn?

Patrick en ik maken er een succesvol programma van haha!!

 

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

 

Ik weet het niet, ik leef niet in de toekomst,
dat is mensen ook wel eigen,
wij kunnen niet overzien hoe ons leven er over 10-20 of 30 jaar eruit ziet.
Ik hoop wel dat ik dan nog gezond ben en lekker kan koken!

 

Sluit af met een quote bijvoorbeeld “ik loop met mijn bordje naar de jury en denk…….”

 

Ik loop met mijn bordje naar de jury en denk dit ziet er zo afgrijselijk uit dat ik bijna over mijn nek ga en dit moet ik nu zo te presenteren???? (kippenlevermousse of wat daarvan over was)

 

www.sothisisfood.nl

www.moniquemoreau.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Masterchef Holland 2016 Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.