Masterchef Holland Jacqueline 2015

Het Masterchefverhaal van Jacqueline en haar bedrijf 

unnamed

Naam: Jacqueline Niesten

 

Leeftijd: 39

 

Beroep: ondernemer & bedrijfsjurist voor wijnbedrijven

 

Jaar van deelname: 2015

 

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Van huis uit. Mijn moeder liet ons altijd om de beurt op zondag gerechten uitkiezen, die zij dan bereidde.

Dus heb toen heel veel Tip Culinair (nu Delicious) uitgeplozen naar leuke gerechten.

En ik bakte van jongs af aan al boterkoeken die ik verkocht voor het goede doel.

Vanaf mijn studententijd ben ik van alles zelf gaan koken in de keuken en heb heel veel geexperimenteerd met technieken & ingredienten.

 

Waarom heb je meegedaan aan Masterchef Holland?

Ik was enorm fan van Masterchef Australie, en het leek me fantastisch om mee te doen. Bij te leren, en wellicht een kookboek daarna te schrijven.

 

Vertel hoe je ervaring was.

Onvergetelijk. En heel stressvol.

Onzettend leuk om met andere kook-gekken zoveel tijd door te brengen.

De winkel is ook geweldig, zo zou elke supermarkt moeten zijn…

En je leert er zo ontzettend veel van dat de jury je gerechten proeft en feedback geeft. (is toch wat anders dan je vriend die vertelt dat hij het weer zo lekker vond… J

 

Wat was jouw signature dish?

 

Achter de schermen werd ik de soufflé koningin genoemd, dus uiteindelijk is dat eigenlijk wel mijn signature dish geworden.

 

 

Wat heeft Masterchef Holland jou gebracht?

Veel meer kookkennis & plezier, een iets dikkere vriend en nieuwe vrienden.

 

Zou je het nog een keer willen overdoen?

Zeker. Maar dan met minder stress. ;)

 

Wat wil je graag bereiken?

Ik zou graag willen bereiken dat iedereen van een glas wijn kan genieten. Ook als ze last hebben van sulfiet in wijn.

En dat meer mensen ontdekken hoe leuk koken is (en hoeveel lekkerder & gezonder als je het zelf hebt gemaakt, ipv kant&klaar uit de winkels).

 

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Nog steeds bezig met wijn& spijs; Maar hopelijk dan ook gericht op eten voor kinderen ;)

 

Sluit af met een quote bijvoorbeeld “ik loop met mijn bordje naar de jury en denk…….”

 

Ok, ok, volgende keer als ik een dessert voor Marcus moet maken, zal ik wél heel veel slagroom gebruiken…

 

unnamed

Een van mijn favoriete soufflés is citroen soufflé, zalig als toetje bv met wat gemarineerde aardbeitjes.

 

Bereiding voor 6 personen:

 

Lemoncurd:

3 citroenen (voor 130 ml sap & het rasp!)

200 gr suiker

150 gr eieren

100 gr boter

zout

 

Citroensap, citroenrasp, suiker, eieren en snufje zout in pan loskloppen. Boter toevoegen en verwarmen tot het dik is (blijven roeren en in de gaten houden!). Door zeef halen en laten afkoelen.

 

Pastry cream

 

Verhit 1 cup (=240ml) melk tot het heet is, maar niet kookt.

Klop ondertussen 3 eidooiers met ½ cup (=100 gr) suiker, en voeg al kloppend 3 eetlepels bloem toe. Blijf kloppen terwijl je langzaam de hete melk toevoegt. Giet het geheel terug in de warme pan en verwarm het op middenhoog vuur. Blijf roeren tot het dik wordt (en je op de achterkant van een houten lepel een lijn kunt trekken).

Haal van het vuur en voeg 1 eetlepel boter toe, samen met een snufje zout en ½ tl vanille extract. Blijf roeren tot boter is opgelost en het een mooie gladde massa is. Giet het over in een kleine kom en leg plastic folie op de bovenkant van de cream, zodat je geen vel krijgt. Zet in koelkast tot gebruik.

En dan de soufflé:

Beboter souffle potjes (liefst van vanaf de bodem naar de rand (dus de richting waarin je wilt dat de souffles gaan rijzen).. bestrooi de bodem en randen met een dun laagje suiker.

Verwarm de oven voor op 220 graden (geen hetelucht circulatie gebruiken! Wind in de oven is niet goed voor het rijzen). en zet een dichte ovenplaat in de oven (hiermee krijgt het souffle potje straks mooie hitte van onderen, waardoor hij beter stijgt).

Meng:

½ cup pastry cream

6 eetlepels lemon curd

In een andere schaal 6 eiwitten (die op kamertemperatuur zijn!) opkloppen met een snufje zout tot zachte pieken. Voeg dan 2 theelepels maizena toe (liefst via een zeefje). Klop even door en voeg dan 1/3 cup (=65 gr) suiker in kleine schepjes toe, terwijl je doorklopt. Nog paar seconden doorkloppen.

Voeg dan 1/3 van de eiwitten bij je cream, en meng dit goed (hoeft niet zachtzinnig). Dan voeg je deze cream toe aan de eiwitten en schept het luchtig door elkaar tot het net gemengd is.

Doe een grote schep in een souffle bakje, en tap even op het aanrechtblad (om lucht eruit te krijgen).

Vul dan het bakje tot de rand, strijk af met een mes voor een gladde bovenkant en ga met je vinger langs het randje (dan stijgt de souffle beter).

Bak in oven voor 11-12 minuten en geniet!

 

 

 

Mijn bedrijf: SULFREE Nederland B.V.

www.sulfree.nl of 085-060 1400

Met 1 druppel SULFREE de sulfiet uit je wijn! Dus geen last meer van hoofdpijn, uitslag, slapeloosheid, misselijkheid of verstopte neus na 1 of 2 glazen wijn.

 

Ik heb altijd in de wijn & voedingsindustrie gewerkt en ben sinds 2003 gediplomeerd vinologe.

Tijdens mijn wijnstudie leerde ik al over sulfiet in wijn. Maar de afgelopen jaren kreeg ik zelf last van de bijwerkingen die dat kan geven.

Omdat ik er sterk in geloof dat wijn iets is om echt van te genieten, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing.

Die bleek niet te bestaan. Daardoor had 23% van alle wijndrinkers een of meer gezondheidsklachten na het drinken van 1 tot 3 glazen wijn. In 2014 heb ik daarom Sulfree ontwikkeld.

Sulfree is een eenvoudig natuurproduct, uniek in Nederland en de rest van Europa.

Makkelijk te bestellen via www.sulfree.nl, of bijvoorbeeld bij de Vitaminstores.

unnamed

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.