Masterchef Holland Mai 2016

Het Masterchefverhaal van Mai en haar bedrijf 

unnamed

 

Mai Honkoop-Nguyen

Leeftijd: 47

Beroep: Ondernemer

Jaar van deelname: 2016

 

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Passie voor het eten eigenlijk, hahaha. Alles wat ik lekker vind, probeer ik thuis te maken op mijn manier en omdat vrienden en familie het lekker vinden, ging ik verder ontdekken, proeven en koken.

Waarom heb je meegedaan aan MasterChef Holland?

Ik heb vooral vrienden als audience en ik wilde weten of ik goed ben in wat ik doe door professionals, de jury,  mijn eten te laten proeven.

Vertel hoe je ervaring was.

Ik ging vooral voor de beleving en het wedstrijdelement stond mij wat in de weg. In het begin was iedereen erg competitief, ontzettend a-relaxed en ik vond het lastig om daar mee om te gaan. Naarmate iedereen elkaar wat beter leerde kennen, kreeg iedereen weer lol in het koken en met elkaar en dat was denk ik wel goed te zien in beeld.

 

Wat was jou signature dish?

Gestoofde buikspek in kokossap met garnalen en zacht gekookte ei. (recept zie verderop)

Wat heeft MasterChef Holland jou gebracht?

In oktober 2015 begon ik een kookstudio aan huis maar door deelname aan MC was dat helemaal stil komen te staan.

Nu ben ik daar volop mee bezig en door deelname aan MC heeft het me binnen een hele korte tijd heel veel nieuwe klanten opgeleverd. Daarnaast opent deze deelname ook vele deuren en je ontmoet hierdoor zoveel mensen die vooral net zo of zelfs meer dan ik, gepassioneerd zijn.

Ik loop blij rond als een jonge puppy!!

Zou je het nog een keer willen overdoen?

Nee, hahaha, ik moet er niet aan denken om weer slapeloze nachten te hebben, vooral als men commentaar gaf op mijn gerecht of weer bij een eliminatie te staan en wachten tot je eruitgekickt wordt.

Ik weet nog wel dat ik me toen erg schaamde! Mijn gerecht was niet goed genoeg.

Wat wil je graag bereiken?

Een Nederlandse TV persoonlijkheid  worden voor de Vietnamese en/of Aziatische keuken!

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Dat Mai&Me, mijn bedrijf ook een merknaam wordt. Dat kan een lijn kruiden en/of sausen zijn, geïmporteerde artikelen uit Azië of een B&B in Vietnam. Het lastige met mij is dat ik niet voor één gat te vangen ben dus als jij mij over 5 jaar weer interviewt, doe ik waarschijnlijk totaal iets anders dan wat ik nu voor ogen heb.

  Sluit af met een quote “ik loop met mijn bordje naar de jury en denk, als ik maar niet struikel of uitglijd” hahaha!!

 

 

unnamed

 

 

 

Thịt Kho Tàu – 2.0 J

Gekarameliseerde Buikspek en Ei, gestoofd in Kokos sap

 

Dit is een eerbetoon aan mijn Oma die in 2010 was overleden. Zij kookte dit altijd met Lunar Nieuwjaar en voor de Vietnamezen is dit een groot feest waar altijd veel eten op tafel komt te staan. Als ik later op bezoek ben bij haar vanuit Nederland, dan staat dit gerecht altijd weer op tafel omdat het mijn favoriet is J

 

Ingrediënten:

  • 1-1,5 kg buikspek, niet al te veel vet svp
  • 8 stuks Middel grote gamba’s, formaat 13-15
  • 6 stuks sjalotten ( ½ voor buikspek en ½ voor garnalen), fijngehakt
  • 5 med. groot tenen knoflook (3 st. voor buikspek en 2 st. voor garnalen), fijngemalen
  • Vissaus
  • Light soja saus
  • 1 liter kokos sap, graag van het merk Vita. Daar zit nl geen andere smaken aan toegevoegd
  • Verse koriander, een klein bosje
  • Lente-ui, een paar groene stukken, in plakken snijden en in ijswater doen. Heb je straks nodig voor de garnering
  • 1 rode Spaanse peper
  • Verder: Olie, zout, peper, eieren en suiker

 

  • Pandan rijst, 1 pond

 

  • Kook 4 eieren halfzacht, pel ze en leg het in koud water tot gebruik

 

  • Karamel van suiker, water, vissaus en sojasaus

 

 

Salade met soja vinaigrette (normaal eten we dit met gestoomde groenten en/of komkommers, maar voor dit moet een 2.0 gerecht worden in zijn totaliteit J)

  • 2 el olie
  • 2+1 stuks sjalotten, in dunne plakken (2 stuks crispy bakken, 1 stuk straks rauw door de salade)
  • Radijsjes, ongeveer 6 stuks, eerst in plakken dan julienne snijden
  • 1 rettich/daikon, Snij ongeveer 10 dunne plakken en snij ze ook julienne
  • Zeekraal 1 ons, wassen en droog deppen
  • Sap van een halve Limoen
  • Rijstazijn
  • Witte peper
  • Suiker
  • Wat druppels Sesamolie
  • ½ el Olijfolie
  • Sojasaus naar smaak, begin eerst met een desertlepel
  • Evt wat blaadjes koriander

 

Bereiding van de BUIKSPEK:

  1. Buikspek in dobbelstenen van ongeveer 3×3 cm snijden
  2. Deze marineer je in fijngehakte sjalotten (een deel vd sjalotten), knoflook (een deel), gemalen zwarte peper, zout en een eetlepel vissaus. Zet dit 10min even opzij.
  3. Ondertussen maak je de karamel door 50gr suiker te karamelliseren, zodra de karamel tegen het verbrande aan zit, doe hier langzaam wat sojasaus en vissaus bij (1el van elk) bij, daarna 1dl water en laat geheel op zacht vuur smelten en haal het van het vuur. Zet dit weer opzij.
  4. Pak een hogedruk pan en verhit hier 2 el olie in. Doe de gemarineerde buikspek hierbij en bak ze 2 a 3 min rondom. Als de sjalotten wat goudbruine kleur krijgt, doe je hier ongeveer ½ Liter kokos sap bij. Kijk of de sap een beetje over het vlees heen is, anders doe je hier nog wat kokos sap bij.
  5. Voeg wat zout en peper toe en doe de deksel dicht en kookt het geheel 30min.
  6. Na 30 min haal je deksel van de pan, check of ze al wat zacht zijn.
  7. Haal de overtollige olielaag een beetje af, proef of het gerecht zoet/zout en beetje ziltig is van de vissaus. Zo niet dan breng je het nog even op smaak.
  8. Haal de stukken buikspek af en dep ze droog
  9. Bak ze daarna op een antibaklaag pan alle kanten goudbruin en zet dit opzij.
  1. Ondertussen, kook je de eieren 2 min mee met de kookvocht en haal ze ook uit.
  2. Kook de vocht wat in.
  3. Alles is nu klaar voor opmaken.
  4. RIJST: Zet de pan met rijst op en kookt het gaar.

 

SALADE:

  1. Verhit 2 el olie in een koekenpan en doe hier de plakken sjalotten bij.
  2. Bak ze goudbruin en crispy en doe de sjalotten op een keukenpapier. Deze bewaar je voor de garnering. Van de achtergebleven olie van de sjalotten, ga je weer verhitten en roerbak hierin de zeekraal voor een paar seconden en haal het meteen van het vuur.
  1. Doe de zeekraal op een bord en laat dit afkoelen.
  2. Maak een zoet/zuur vinaigrette van een beetje limoensap, rijstazijn, overgebleven rauwe sjalotten, sesamolie, olijfolie, sojasaus, suiker, zout en peper en zet dit opzij
  3. Maak een salade van daikon, radijs, zeekraal en soja vinaigrette

 

 

Bereiding van de GARNALEN:

  1. Pel de garnalen, bewaar de kop en laat de staart zitten. Snij de garnalen aan de bovenkant in de lengte, zodat je de darmen eruit kan halen.
  2. Doe er wat zout, peper, en ½ – 1 theelepel fijngehakte rode peper en zet t opzij.
  3. Zet een antibaklaag pan op t vuur en doe hier 2 el olie in.
  4. Doe de andere delen van sjalotten en knoflook in de pan en bak ze goudbruin.
  5. Doe hier de garnalen de koppen en de garnalen bij.
  6. Voeg wat suiker naar smaak toe. Het gerecht moet zout/zoet en een vleugje chili hebben.
  7. Bak het geheel 3 a 4 minuten gaar, afhankelijk van de grootte vh garnaal en zet het opzij.

 

Maak een mooi bord op waarbij je in gedachten moet houden dat het een surf en turf plus een ei dat door de helft is gesneden, gerecht wordt. Vergeet de ingrediënten niet voor de garnering zoals lente-ui, gebakken sjalotten en koriander.

 

unnamed-1

 

www.maiandme.com

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.