Potjiepot met potjiestoof

Een heel leuk gerecht en recept met een prachtig verhaal ontving ik van Roel Salden.

Dit is een mooi voorbeeld van no-waste cooking, iets wat vroeger heel normaal was maar dat door ons enorme aanbod bijna niet meer gedaan wordt.

Ik zou zeggen, koop es wat harses en wat pootjies en stoof er wat van, je zult versteld staan hoe dat kan smaken.

Het verhaal van Roel, Afbeelding 1

In 1999 ben ik een tijdje in Kaapstad, Zuid-Afrika geweest.

The Rainbow Country, een multicultureel land met een hele diverse keuken.

Een van de meest indrukwekkende gerechten die ik daar heb mogen eten, waren de gerechten gemaakt van afval.

Mijn Zuid-Afrikaanse collega’s in het ziekenhuis hadden in de dagen voor “payday” maar weinig te besteden en gingen op pad naar de slachthuizen op zoek naar restproducten van de slacht.

Dit leverde de ene maand vis- en bijv. de andere maand vleesafval op, een varkenspoot, of gedeelte van een schapenhoofd.

Zelfs vissenkoppen kwamen trots richting Oom Jan, een verpleger die zijn roeping als kok zeker was misgelopen, hij maakte van de meest simpele ingrediënten de meest heerlijke gerechten. Zo maakte hij dus ook veel moois met afval.

In een gietijzeren pot werd op een smeulend vuurtje potjiekos gemaakt.

En op die dag dus met afval. Een heerlijke potjiepot, maar af en toe met (voor mij althans)vreemde ingrediënten.

Hieronder een recept van schaapsafval, in het Afrikaans maar dat is wel leesbaar ☺

 

Kerrie Potjie( skaap pens-en-pootjies)

1 x skaapkop, oopgekap en harsings uitgeskep
1 x skaappens skoongekrap
1 x skaaptongetjie ontvel
4 x skaappootjies
1 x skaapnek in skywe gesny
2-3 heel uie sout -en – peper, kerriepoeier na smaak
125ml suiker (verkieslik bruin)
1 x knoffelhuisie fyngedruk
sonneblomolie
250g droë appelkose
500ml “Old Brown Sherry”
10ml bruin asyn
8-10 klein in die skil aartappels

 

Metode:

Gebruik ’n #3 pot

Soteer uie tot deurskynend bruin , verwyder uit potjie.

Bind uitgeskepte harsings in “kleinpensie “toe maar voeg genoegsame sout en peper by. Plaas die “sakkie”in die pot tesame met die kop , pens en pootjies.

Rangskik die nekskywe, uie, knoffel en appelkose bo-op die vorige laag.

Meng die kerriepoeier, suiker, asyn, knoffel, sout-en-peper met die sjerrie en giet bo oor.

Laat prut die pot vir ± 3-4 ure tot vleis sag is verwyder die bene en bedien saam met rys.

Moet nie vergeet om die aartappels na ± 2 ure in te sit om sag te kook nie.

 

 

http://www.boerekos.com

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.