Rendang

rendang#vegsandmeat

 

dscn0904

 

2-4 personen

Ingrediënten:

1 kg runderriblappen van Hereford rund te koop: http://www.herefords.nl/vlees/
maak het recept van de boemboe 2 keer en houd deze ook apart
3 kemirinootjes, geroosterd
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderzaad
2 cm verse gember
2 cm verse laos
3 tenen knoflook
2 uien grof gesneden
1 tl trassi
2 rode pepers
1 tl serehpoeder of 1 stengel geplet
1 eetl. palmsuiker of bruine basterd
1,5 blik kokosmelk
2 salamblaadjes of laurierblad
2 blaadjes verse limoenblad of djeroek poeroet
kokosolie

voor de bloemkool zelfde recept maar dan 2 rode pepers extra, 1 ui extra, 1 eetl kurkuma en 1 tl kerriepoeder erbij.
Extra 2 eetl. santen als je dit lekker vindt,(kokosschaafsel)

Bereidingswijze:

Rendang van riblappen

Leg de runderriblappen uit de koeling, zeker een half uur.
Maal alle ingrediënten – behalve de kokosmelk en de serehstengel (als je poeder hebt maag deze wel erbij ) –
voor de boemboe in een blender en verwarm deze in een koekenpan met antiaanbaklaag,
blijf erbij en roer goed door zodat de aroma’s goed vrijkomen,
voeg de kokosmelk toe en breng tegen de kook aan,
haal van het vuur en zet even weg.

Neem de riblappen,
zijn ze nog te koud dan laat ze nog even op kamertemperatuur komen.
Snijd in grove blokken,
zet een pan met 3 eetl. kokosolie op het vuur,
bestrooi het vlees met peper en zout en bak in porties rondom aan,
laat het vlees even kleuren,
dit is voornamelijk voor de smaak.
Haal het vlees uit de pan,
doe de boemboe in de pan en verwarm,
voeg nu het vlees toe, breng aan de kook en zet het vlees,
wanneer je tijd hebt, in een voorverwarmde oven van 140 graden, laat het 5 uur garen.

Heb je geen tijd,
neem je liefst een snelkookpan,
en laat het 40 minuten garen of je laat het vlees 1,5 uur sudderen op het vuur,
deksel op de pan.

Controleer of het vlees uiteen valt.

Rendang van bloemkool

Neem de boemboe voor de bloemkool,
die heb je hetzelfde gemaakt als de vorige boemboe alleen zit er nu ook nog kurkuma en kerriepoeder in.
Maak grove roosjes van de bloemkool en doe alle stelen er gewoon bij,
zet de boemboe op het vuur verwarm goed en voeg de bloemkool toe en de santen,
laat goed gaar worden met de deksel op de pan op middelhoog vuur.

Kook basmati rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking voor 4 personen

Zoetzuur van koolraabjes

2 koolrabi’s
rasp van 1 ciroen
gelijke delen olijfolie en sushiazijn

als je een spirelli hebt maak je mooi spiralen van blokken koolrabi heb je dit niet dan rasp de koolrabi’s
Zet ze in een marinade van bovenstaand neem hiervoor hoeveelheden naar eigen inzicht bijv. 50 ml olijfolie en 50 ml sushiazijn

 

Smakelijk eten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.