Sauerkraut

Zuurkool-Livarspek-aardappelmousseline en St. Jacobsmossel

 

Recept voor 4 personen

4-6 dikke kruimige aardappelen
200 gram zuurkool uit het vat
2 sjalotten
2 St.Jacobsmosselen p.p. (of braadworst)
150 gram Livar spekjes, liefst ongerookt bij de St Jacobsmossel bij de worst maakt t niets uit.
slagroom
melk
olijfolie
roomboter
peper uit de molen
zout uit de molen
een mooie Elzasser Riesling
kruiden: platte peterselie,duizendblad(meestal uit de tuin) basilicum

 

Proef de zuurkool, vind je hem te zuur spoel hem dan af,
ik doe dit zelf nooit maar dat is een kwestie van smaak.

Zet de zuurkool op in een laagje slagroom evt. aangelengd met wat melk,
breng het aan de kook en zet klein,
dekseltje op de pan en af en toe kijken of het niet aanbrandt.

 

Schil de aardappelen of kook ze in de schil gaar in 20 minuten in water met zout.(schil eraf halen)
Stoom ze droog na het koken(door ze nog even in de pan op een vuurtje te zetten) en druk ze door een pureeknijper, passevite of stamp ze heel fijn.

door pureeknijper gedaan

Voeg met kleine beetjes olijfolie toe zodat er een smeuïge mousseline ontstaat.
Vind je dat een beetje moeilijk verwarm dan wat melk en maak er een aardappelpuree van.
Maak op smaak met peper en zout, liefst uit een molen, en in beide gevallen(mousseline of puree) een stukje gesmolten roomboter voor de smaak.

Houd je zuurkool in de gaten!

!!Schenk je een glaasje Riesling in en drink dit in kleine teugjes tijdens het koken.

Bak de spekjes, braad de worst of maak de St. Jacobsmosselen schoon.
Als het gerecht bijna klaar is kun je aan de mosselen beginnen.
Maak van 1 mossel dunne schijfjes, besprenkel deze met peper en olijfolie en een klein beetje zout uit de molen.
Zet tot gebruik in de koeling.
De andere mossel kun je in hete olie aan beide zijden krokant bakken en daarna op smaak maken met peper en zout.

Leg op je bord een hoeveelheid puree/mousseline en druk met de onderkant van een mok het geheel plat. (zie foto van gerecht)

Maak de zuurkool op smaak met peper en zout en serveer deze op het rondje dat ontstaan is door de afdruk van de mok.

Leg de overige ingrediënten erbij zoals je het zelf leuk vindt.

Schenk nog eens bij en geniet!!

 

 

**Ben je liefhebber van de rode kuit in de mossel maak daar dan eens mayonaise van en serveer die erbij.

Hierbij maak je met een staafmixer de basis ingrediënten van mayonaise (mosterd, eigeel, azijn, peper en zout aan met de kuit en voegt dan in een dun straaltje met lopende motor de neutrale olie toe (250 ml op 1 eigeeltje)** succes!!

bovenstaand was een experiment, ik had een mossel ingevroren, veel te dun gesneden op de snijmachine en ik wilde hem drogen in een oven van 85 graden,

dit dan als chipje erbij……

drogen gelukt echter vergeten bakpapier eronder te leggen, en de vorm is enigszin veranderd omdat het te dun was hahaha wat een kookblooper!!!!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.