Sunny side up!!

Het perfect gebakken spiegeleitje

Sunny side up is een geweldig leuke benaming voor een spiegelei!!

het wil eigenlijk zeggen dat je je ei bakt op 1 kant waarbij het eigeel zichtbaar en heel blijft, echter en daar komt het!! Het eiwit moet! gaar zijn.
Snotkkuikens rekenen we niet goed, ik gruwel ervan.
Vind jij dat persoonlijk juist heerlijk, vooral zo blijven maken,
maar probeer het dan een keer, en als je hem dan nog steeds lekkerder vindt, prima!!

In veel horecazaken krijg je snotkuikens…daarom bestel ik ze niet.

Waar bak je ze in?

Ik heb vanalles uitgeprobeerd, roomboter (heerlijk), olijfolie, sojaolie, maïskiemolie en kokosolie.

Er zijn twee winnaars en dat is boter en het allerbeste vind ik dus kokosolie.
Nog nooit was mijn sunny side up zo mooi.

Het voordeel boven de boter is dat het smaakloos is dus je ei krijgt geen aroma mee van zijn bakvet.

Bij roomboter en olijfolie is dit wel anders. Daardoor krijg je dus een smaakje aan je ei.
Dat mag, dat is lekker hoor, maar toch.
En wat ik ook essentieel vind bij een sunny side up, verse peper en zout uit de molen, liefst zwarte peper maar,
vers gemalen witte peper is wellicht net iets klassieker en ook heerlijk.

 eitje van eigen kip!!

Koude eieren of lauwe eieren?

Bewaar verse eieren op een koele plek maar liever niet in je ijskast.
Gebruik je heel weinig eieren dan is de koelkast wel de juiste plek.
maar leg je eitje dan alvast uit de koeling als je hem wil gaan bakken.

Als je verse eieren hebt, bij kamertemperatuur bewaard dan krijg je het mooiste resultaat.
Bij koude eieren duurt het iets langer voordat je eiwit gaart en dan heb je kans dat je dooiertje niet zo mooi loopt,
want dat moet, een warm lopend dooiertje hmmmm om mee te soppen.

Waarin bak je ze?

Wie prachtige mooie en vooral dure roestvrij stalen pannen heeft moet ik teleurstellen, dat is niet de juiste pan.
Een metalen pan wordt al gauw te heet en je moet een spiegelei op half hoog vuur bakken.

Het beste is een koekenpan met antiaanbaklaag.
je moet ook niet bang zijn om een dun laagje vetstof te gebruiken,
waarom? dat leg ik je zo uit**.

Benodigdheden

koekenpan anti aanbak
1,5 eetl. kokosolie
2 eieren (p.p.)
molentje met peper
molentje met zeezout
een spatel
een eetlepel
liefst voor een keertje een sneetje witbrood
een bord

Zet je pan aan en smelt de kokosolie,
zoals je dan merkt smelt dit zeer snel en dat is fijn.
Zet je pan op half hoog vuur en breek de eitjes voorzichtig boven de pan.
Ben je nu een brokkenpiloot met stukjes schaal doe ze dan eerst in een kopje en laat ze in de pan glijden.

Dit is al een kunst, blijven de dooiers heel, dan heb je nu al gewonnen!!

Blijf van het eiwit af, laat het in zijn vorm even aan de onderkant stollen totdat de bovenkant een gestolde rand heeft.
Draai nu naar behoefte wat peper en zout over de eieren.
Mag ook na het bakken.
Afhankelijk van het ei is de gestolde rand 2-3 cm maar is nog vloeibaar naast de dooier,
en dan kun je het eiwit een beetje gaan helpen.

**Hiervoor gebruik je dus voldoende vetstof!
Houdt je pan een beetje schuin, neem de eetlepel, schep wat vet op de lepel en giet dit over het nog niet gestolde eiwit.
Herhaal dit totdat het eiwit gestold is, voel met je vinger of dit zo is.

Nu is je ei klaar en als het goed is heb je met kokosvet een heel mooi wit eiwit zonder bruine onderkant en randjes.
Bak je het met boter dan ontstaan er wel bruine randjes en dat is prima.

Neem de spatel, schep je ei vlot op zonder de dooier te beschadigen en leg hem op de snee brood.

Draai je ei nooit om dan gaart je dooier alsnog!

Smakelijk, geniet en sop!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.