Wild zwijn rack

2019 lekker wild!!!!

De feestdagen zijn weer voorbij,

dit wil niet zeggen dat we nu weer massaal aan de plofkip kunnen of aan de kiloknallers want zeg nu zelf,
als ik me bedenk hoe slecht er met het vee omgesprongen wordt, ze behandeld worden als oud vuil, en vaak een lange lijdensweg hebben moeten doorstaan dan
pas ik en wil ik liever geen vlees meer.
Het beter leven certificaat trek ik soms ook in twijfel net als het enorme bio-aanbod,
want hoe lukt het om dieren biologisch te laten eten terwijl dat voor de mens best lastig is?
Maar dan begeef ik me op glad ijs en daarop wil ik nu nog niet staan!

Een mooi stukje scharrelvlees van dieren die een fijn leven hebben gehad daar wil ik wel aan.
Herefordrunderen (zie eerder gepubliceerd stukje) of een stukje vlees van Kuusj.
Kippen en konijnen
hebben we zelf en dan is er wild, echt wild, uit de eigen omgeving, goed verantwoord geschoten en goedgekeurd door vakmensen!
bij Kusters in Margraten verkopen ze dit in hun ambachtelijke slagerij.

En eentje die mij aanspreekt is het wild zwijn, het everzwijn!

Wild zwijn is goed betaalbaar en een geweldige vervanger voor “tam” varken.
het is smaakvol, mooi rood vlees en een echte verwennerij om te eten.
Van de botten kun je een mooie jus maken, dus ik houd ervan om dit met bot te bestellen.

 

En of je dit nu alleen met de feestdagen moet eten?
Nee hoor gewoon op een zaterdag, samen met je kinderen, vrienden of familie,
of maak het gewoon voor jezelf.

Laatste had ik procureur gekocht, en pas geleden een rack, met vier ribjes eraan.

Deze procureur had ik met been gekocht zodat ik van het been een mooie jus kon maken.
Ik gaarde de procureur in de snelkookpan omdat ik dat een handig hulpmiddel vind waarbij de smaak van het vlees goed bewaard blijft.
Je kun het ook aanbakken en slowcooken in de oven.
Daarna heb ik het vlees geplukt en verrijkt met de jus die ik van het bot had gemaakt.

De ribrack vind ik dan zo een luxe omdat het meteen al geweldig uitziet.

Aan 1 stuk gebakken in geklaarde boter heeft dit stukje totaal geen saus nodig,
het bakvet dat er vanaf komt kan zo over je peterselieaardappeltjes of je pasta.

Ik hoop dat ik je lekker heb gemaakt om het eens uit te proberen en zal het recept van het rack hieronder vermelden.
2019! een jaar om over het vleesprobleem serieus na te denken!!

Wild zwijn rack

4 personen

Ingrediënten:

1 ribje per persoon, ze zijn niet heel erg groot dus ben je een grote eter koop er dan 2 p.p.koop ze 4 aan 1 stuk!
geklaarde boter
peper
zout
kleine vastkokende aardappeltjes
platte peterselie
spitskool
2 koolraabjes
twee handjes diepvries dikke tuinbonen
1 takje verse tijm of gedroogde
bouillon van kip of rund (mag van een blokje)
4 stoofpeertjes
rode wijn
rode port
halve citroen
1 kaneelstokje
1 steranijs
witte basterdsuiker
kokosolie evt.
kerriepoeder
bakpapier
slagroom evt.

Bereidingswijze:

zet je oven aan op 120 graden (methode 2)

leg om te beginnen het rack minstens een half uur uit de verpakking uit de koeling,
laat hem dus goed op kamertemperatuur komen.

Klaar ondertussen de boter.


Maak de koolraabjes schoon en snijd deze in frieten.
Neem een hapjes pan en snijd van bakpapier een cirkel ter grootte van de bodem.
Ze de koolraabjes op met bouillon, ze moeten net onder staan,
leg het bakpapier erop en breng aan de kook,
zet daarna de vlam klein en laat (onder cartouche)* garen.

*oude methode om iets te laten garen onder bakpapier!

Schil,ondertussen dat het vlees warmer wordt, de peertjes en laat het steeltje eraan.
Zet deze op het vuur in een pan met 2/3 rode wijn en 1/3 rode port (moeten net onder staan).
Suiker naar smaak (ik maak ze graag wat zoeter en neem een eetl. per peertje)
voeg de kaneel, steranijs en  de citroen toe en breng aan de kook en laat ze garen op half hoog vuur.
Snijd ze doormidden als ze gaar zijn en haal de kern eruit.

Zet een pannetje met water en zout op voor de dikke bonen,
blancheer ze,
Warm ze later op met een beetje room of boter en tijm en maak op smaak met peper en zout.

Snijd de spitskool ragfijn.
doe 1 eetl. kokosolie of geklaarde boter in een wokpan, doe hierin een halve of hele tl kerrie,
Myoteer de kerrie (smaken komen mooi vrij)
Wok de spitskool en maak op smaak met peper en zout.

Schil nu de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar.(altijd met koud water opzetten)
Stoom ze daarna droog en verrijk ze met een eetlepel geklaarde boter
peper en zout uit de molen en de peterselie.

Probeer het zo te regelen dat je de aardappelen aanzet en dan ook aan het vlees kunt beginnen.

Dep het vlees goed droog, liefst met een schone keukendoek.
Verhit een bodempje geklaarde boter in een braadpan of koekenpan(deze laatste gebruik ik altijd)
Als de boter goed heet is kruid je het rack met peper en zout en bak je hem rondom aan.

Beweeg het rack in de pan heen en weer zodat alle kanten mooi kleuren.

methode 1
Schep de geklaarde boter met een eetlepel over het rack.
Zet het vuur op half hoog en gaar het stukje vlees in 10-15 minuten gaar,
het vlees mag niet uitdrogen dus niet op te hoog vuur en schep de boter er vaker overheen.

methode 2
Je kunt het rack ook verder garen in de oven op 120 graden in een kleine ovenschaal waar hij niet teveel ruimte heeft.
Als je een kerntemp. meter hebt dan gebruik je deze en zorgt dat het rack tussen de 55-60 graden kerntemp. bereikt.
Ik persoonlijk houd van rosé gebraden vlees en dat mag, dat kan geen kwaad, rood mag het absoluut niet zijn!

Laat het vlees in beide bereidingswijzen nog even 5 minuutjes rusten in een stukje alufolie en snijd dan langs de ribben het vlees door.

Ondertussen dat het vlees gaart in de oven maak je rest warm en als het goed is zijn je aardappelen ongeveer tegelijk gaar,
houd ze anders warm in de pan. (lichtjes opbakken mag ook)

Gebruik de heerlijke jus van het vlees voor over je aardappelen (voeg evt. nog wat geklaarde boter toe en verhit dit)
Je kan ook slagroom en tijm gebruiken om de jus te verrijken, dit dan even goed verhitten en goed op smaak brengen.

vergelijkbaar gerecht

 

Eet vlees met mate, kies liever een stukje duurder vlees en sla eens een vleesmaaltijd over i.p.v. bij iedere maaltijd vlees te eten.
kies ook eens voor duurzaam gevangen vis!

Ook al is je beurs niet zo breed probeer een mooie keuze te maken hierin.
De dieren uit de bio-industrie zullen je dankbaar zijn!!!

Alvast een heel fijn weekend!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.